ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Μείωση μισθού, 10ωρη απασχόληση, απλήρωτη υπερωρία, τέλος στην αποζημίωση απόλυσης - Η σύγκρουση Κυβέρνησης και Κοινωνίας είναι πλέον ορατή και αναπόφευκτη.



 Του Χρήστου Ζαρκινού

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά , παρά τις αναβολές φαίνεται ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τέλος Γενάρη.

Κυβέρνηση και ΣΕΒ βρήκαν πρόσφορο έδαφος εν μέσω πανδημίας για να περάσουν ότι ποιο αντεργατικό «διακαή πόθο» τους. 10 ώρες απασχόλησης, απλήρωτη υπερωρία με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών αυτής, εργασία την Κυριακή, προειδοποίηση απόλυσης

Συγκεκριμένα:

 Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαφόν των νόμιμων υπερωριών. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο και 90 ώρες το έτος προκειμένου για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας

θα προστεθούν επιχειρήσεις στη λίστα με αυτές για τις οποίες ήδη επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή, ενώ θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να αξιώνει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία αλλά να μισθοδοτείται, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν χωρίς αποζημίωση.

Στο σημείο αυτό ένα παράδειγμα για την αποζημίωση . Εργαζόμενος που δικαιούται 20.000 ευρώ μετά από χ χρόνια προϋπηρεσίας και με μισθό 2.000, τώρα με το νέο νομοσχέδιο θα μπορεί ο εργοδότης να προειδοποίει τον εργαζόμενο 4 μήνες πρίν την απόλυση του, για να μην τον αποζημιώσει και να αξιώνει να μην προσέρχεται στην εργασία του, με πληρωμή. Άρα η 20.000 αποζημίωση που δικαιούνταν ο εργαζόμενος γίνονται αυτομάτως 8000 αφού δεν θα εργάζεται για 4μήνες (με μισθό 2.000)

Μείωση μισθού

Η μείωση μισθού θα προκύπτει από την μη πληρωμή της υπερωρίας , καθώς ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται υπερωριακά για να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με το εισόδημα των εργαζομένων στην Ευρωπαική Ένωση

Δεν μας ξεγελάει η αλλαγή προσώπων στο Υπουργείο Εργασίας, ο πρώην(Βρούτσης) σχεδίασε και ο νυν(Χατζηδάκης) θα εκτελέσει. Άλλωστε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ Α Γεωργιάδης σε σημερινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι δεν μιλάμε για μνημόνια, θα τα καταφέρουμε εάν κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Οφείλει λοιπόν να μας πει ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις .

Η σύγκρουση Κυβέρνησης και Κοινωνίας είναι πλέον ορατή και αναπόφευκτη.

πηγή: www.ergolavikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου