ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Το γεγονός που καθιέρωσε την 21 Μαρτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού καθιερώθηκε το 1994 από τα Ηνωμένα Έθνη, ως ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που έλαβε χώρα στη Νότιο Αφρική, στις 21 Μαρτίου του 1960.

Εκείνη την εποχή, στη Νότιο Αφρική υπήρχε το apartheid, o διαχωρισμός των μαύρων από τους λευκούς σε
διαφορετικές περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταξύ τους γάμοι. Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 είχαν αρχίσει να θεσπίζονται νόμοι οι οποίοι περιόριζαν τις μετακινήσεις των μαύρων, με αποκορύφωμα μια νομοθεσία που ανάγκαζε τους μαύρους να μετακινούνται με μια συγκεκριμένη μορφή διαβατηρίου, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις και αποκλεισμό. Η συγκεκριμένη νομοθεσία επεκτάθηκε ώστε να πιάνει και τις γυναίκες, περιορίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε οποιονδήποτε δεν ήταν λευκός άντρας.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν. Στις 21 Μαρτίου, μετά από μια ειρηνική διαδήλωση, ένα πλήθος 5-10 χιλιάδων ατόμων ξεκίνησε να παραδοθεί στο αστυνομικό τμήμα του Sharpville, καθώς δε διέθετε το ειδικό διαβατήριο.

Οι διαδηλωτές ολοένα και πλήθαιναν, μέχρι που έφτασαν τις 20.000. Τα 20 άτομα της αστυνομίας του Sharpville έγιναν τότε 130, και ενισχύθηκαν από τέσσερα τανκς. Μαχητικά αεροσκάφη άρχισαν να περνάνε πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, που δεν είχαν στη διάθεσή τους τίποτα άλλο εκτός από πέτρες. Τρομαγμένοι, άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες, ενώ κάποιοι εξ αυτών έσπασαν και τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα.

Τα δακρυγόνα των αστυνομικών δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους διαδηλωτές, κι έτσι λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, αποφάσισαν να ανοίξουν πύρ κατά του άοπλου πλήθους. Ο απολογισμός ήταν 69 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 γυναίκες και 10 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 180 εκ των οποίων 31 γυναίκες και 19 παιδιά. Πολλοί πυροβολήθηκαν στην πλάτη, κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Η ημέρα έμεινε στην ιστορία ως η "Σφαγή του Sharpville", και σε ανάμνησή της καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

πηγή:https://jenny.gr/update/now/354730/gegonos-poy-kathierose-tin-pagkosmia-imera-kata-toy-ratsismoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου