ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Οι πολίτες θα πληρώσουν τον ...λογαριασμό της Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης! - Η ιδιωτική Digea και η κρατική ΕΡΤ, πρέπει να προχωρήσουν σε επένδυση νέας ψηφιακής τεχνολογίας - Δημοσιεύθηκε η σχετική Υπ. Απόφαση


Εντός του 2019 αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης, ιδιωτικής και κρατικής, στο φάσμα των συχνοτήτων, καθώς η ΕΕΤΤ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες ως το 2020. 

Ωστόσο σημαντικό ζήτημα προκύπτει για την τηλεόραση, καθώς το νέο φάσμα που απομένει για τις τηλεοπτικές εκπομπές δεν φθάνει για όλα τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα. 
Για αυτό και θα πρέπει οι δύο πάροχοι δικτύου, η ιδιωτική Digea και η κρατική ΕΡΤ, να προχωρήσουν σε επένδυση νέας ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε το τηλεοπτικό σήμα να συμπιεστεί περισσότερο. 
Το κύριο πρόβλημα όμως είναι πως το κόστος της Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι πολίτες. Για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος μετά την απώλεια των ελεύθερων συχνοτήτων και τη μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο απαιτείται είτε νέος ψηφιακός αποκωδικοποιητής είτε νέα τηλεοπτική συσκευή, συμβατή με το

πρότυπα DVB-T2! Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και δεν έχουν εγκριθεί αιτήματα κρατικής επιδότησης. Στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη απολύτως τίποτε.


 Ο χάρτης που οδηγεί στο δεύτερο Ψηφιακό Μέρισμα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση υπ’ αριθμό 93/2019 των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Άμυνας για τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ). 

Πρόκειται για το πρώτο και απαραίτητο βήμα προκειμένου να προχωρήσει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση του τηλεοπτικού φάσματος των 700 ΜΗz, το λεγόμενο δεύτερο Ψηφιακό Μέρισμα. 

Η ζώνη πρέπει να αποδοθεί σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το τέλος του 2020 σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μετακινηθεί η ελεύθερη τηλεόραση στις συχνότητες κάτω από την 60ή στα UHF. Ο νέος εθνικός κανονισμός καθορίζει με λεπτομέρεια τη χρήση για όλες τις συχνότητες, είτε πρόκειται για επικοινωνίες είτε για τηλεόραση, δορυφορική εκπομπή, ερασιτεχνική εκπομπή ή εθνική άμυνα.

πηγη:http://www.typologies.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου