ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μαρία Παρέντη: Τη σημερινή μέρα δεν θα μπορούσα να μην την αφιερώσω σε μια από τις γυναίκες που αποτελούν για μένα σύμβολο αγώνα, μαχητικότητας και δύναμης - Μάγδα Φύσσα: “Χάσαμε τα μάτια μας, για τα φρύδια θα πονέσουμε”;


Μαρία Παρέντη (αναδημ. απο το katiousa.gr

 Τη σημερινή μέρα δεν θα μπορούσα να μην την αφιερώσω σε μια από τις γυναίκες που αποτελούν για μένα σύμβολο αγώνα, μαχητικότητας και δύναμης. 

Σε αυτήν την γυναίκα που κοίταξε το φασισμό κατάμουτρα και τον έφτυσε. 

Δεν είναι άλλη από τη Μάγδα Φύσσα.

 Δεν ήθελε, δεν επέλεξε να γίνει για μας φάρος, όμως έγινε. 

 Πεντέμισι χρόνια χωρίς τα μάτια της, πεντέμισι χρόνια χωρίς τον Παύλο κι όπως πολύ σοφά και γενναία δήλωσε εχθές στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ1, δεν φοβήθηκε τους φασίστες στο δικαστήριο γιατί από την στιγμή που ο μεγαλύτερος φόβος στη ζωή μιας μητέρας, ήρθε και χτύπησε την πόρτα της, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

 “Χάσαμε τα μάτια μας, για τα φρύδια θα πονέσουμε”

 Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουμε σταθεί τυχεροί σε αυτήν τη ζωή να γνωρίσουμε την Μάγδα, δεν έχουμε την ανάγκη να την δούμε σε εκπομπές για να την θυμηθούμε, την σκεφτόμαστε κάθε μέρα. 
Όμως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιβάλλεται να την “συναντήσει” έστω και μέσα από τον τηλεοπτικό φακό ή από ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν της
αρέσει να εμφανίζεται, για αυτό και το κάνει σπάνια, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους όπως εκείνη. Απλά λοιπόν, μέσα από την καρδιά της, για άλλη μια φορά, δικαίωσε η Μάγδα το παιδί της και την τάξη της. 

Ξεμπρόστιασε τον φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει και τον χρησιμοποιεί ως δεκανίκι του. Οι φτωχοί άνθρωποι, όπως πολύ σωστά είπε, δεν είναι δυνατόν να καταφεύγουν στο ναζισμό. Μίλησε για την διαδικασία της δίκης, την οποία αντί να αντιμετωπίζουν τα μέσα ως δίκη του αιώνα, την έχουν παντελώς αποσιωπήσει- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν τον ηλεκτρονικό τύπο. 

Μίλησε για το θράσος των κατηγορούμενων τότε στις αρχές που εμφανίζονταν στις δικασίμους. Κανένα ίχνος μεταμέλειας από την πλευρά τους, μόνο χυδαιότητα και αισχρότητα. 

 Η δίκη είναι μια πολυετής διαδικασία, η ίδια είναι σχεδόν πάντα εκεί, δεν μπορεί να αφήσει τους συνηγόρους της Πολιτική Αγωγής που έχουν τόσο σκληρά δουλέψει, μόνους. Πάει κι ας εκνευρίζεται πολλές φορές με όσα ακούει από την πλευρά της υπεράσπισης. Πάει για να δίνει κουράγιο “Στα παιδιά”. 

 Έτσι είναι, ο Παύλος μπήκε ασπίδα μπροστά στους φίλους του εκείνο το βράδυ κι η Μάγδα βάζει πλάτη για όλους μας απέναντι στο φασισμό! Ήταν λοιπόν πολύ χρήσιμη η χθεσινή εκπομπή για να την γνωρίσετε, όσοι δεν την ξέρατε, να την ακούσετε και να αναλογιστείτε πόσα της χρωστάμε, αλλά και να αναρωτηθείτε το χρέος στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές. 
 Ας σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό της λοιπόν από εδώ και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου