ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η ΕΡΤ δημιουργεί την πρώτη ομάδα ομάδα ελέγχου, διασταύρωσης και επαλήθευσης ειδήσεων (fact checking) στην Ελλάδα


Η ΕΡΤ, πρωτοπόρος στην καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, συγκρότησε την πρώτη ομάδα ελέγχου, διασταύρωσης και επαλήθευσης ειδήσεων (fact checking team) στην Ελλάδα.

Η ομάδα λειτουργεί ως κόμβος δημιουργίας και εξωστρέφειας και ως δυνητικό σημείο συνάντησης ανεξάρτητων συνιστωσών στο πεδίο της επαλήθευσης ειδήσεων, καθώς επίσης και ισχυρών φορέων στην εφαρμοσμένη έρευνα για τα φαινόμενα της παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης, προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Σκοπός της ομάδας έργου – η οποία λειτουργεί προς το παρόν πιλοτικά – είναι η συστηματική αξιοποίηση των παραδοσιακών δημοσιογραφικών εργαλείων, ώστε να προσφέρεται ενιαία υπηρεσία σε όλες τις δομές της ΕΡΤ για τον
έλεγχο και την επαλήθευση των ειδήσεων, καθώς και για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση ροών πληροφορίας, διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας σε ψηφιακά μέσα.

Η ομάδα θα αξιοποιήσει και θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη εργαλείων ανάλυσης περιεχομένου για την επίτευξη των προαναφερόμενων σκοπών, καθώς και επιπρόσθετες ειδικές εφαρμογές λογισμικού για την χαρτογράφηση δικτύων διαστρέβλωσης, παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Παράλληλα, θα επιμεληθεί της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων, της προώθησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας δεδομένων, της συστηματικής καταγραφής και ανάλυσης πληροφορίας εκ παραλλήλου με την προώθηση της επιστημονικής μελέτης και της εφαρμοσμένης έρευνας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής ενημέρωσης, έτσι ώστε να αναλαμβάνονται οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Η ομάδα ελέγχου και επαλήθευσης ειδήσεων ενισχύει τις δομές παραγωγής ενημέρωσης της ΕΡΤ με σύγχρονο και πρωτοπόρο τρόπο, για τα δεδομένα του εγχώριου μιντιακού οικοσυστήματος.
πηγη:www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου