ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αθώοι ομόφωνα και οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής στη Δίκη των Σκουριών


Ομόφωνα αθώοι και οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής

Γράφει ο Στέλιος Νικητόπουλος στο Πριν

Ομόφωνα αθώους έκρινε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και τους 21 κατοίκους της Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013. 
Για τους πέντε κατοίκους που ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή τους, ο πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, ανακοινώνοντας το σκεπτικό της απόφασης, ανέφερε ότι προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις ενοχής και προκαλούν αμφιβολίες, ότι οι ενδείξεις δεν έγιναν αποδείξεις μέσα από την ακροαματική διαδικασία.

Την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησαν ζητωκραυγές, αγκαλιές, συγκίνηση, στην κατάμεστη αίθουσα και έξω από αυτήν καθώς δεν χωρούσε μέσα όλος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για συμπαράσταση.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν η απαλλαγή όλων των
κατηγορουμένων για τις κυριότερες κατηγορίες, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς και της ληστείας και της παράνομης κατακράτησης και η ενοχή των πέντε από τους 21 για κατασκευή εκρηκτικών, έκρηξη και διακεκριμένη φθορά με βάση ένα σκούφο και άλλα κινητά ευρήματα κι επειδή δύο από αυτούς άλλαξαν συσκευές κινητών τηλεφώνων την επίμαχη περίοδο του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών.

Τη Δευτέρα είχαν ολοκληρωθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που τόνισαν ότι δεν υπάρχει καθαρό δείγμα DNA, υπάρχει μίγμα γενετικού υλικού, ότι το DNA δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό στοιχείο σε μία υπόθεση, ειδικά όταν υπάρχουν έμμεσοι τρόποι μεταφοράς του και δεν είναι γνωστός ο χρόνος και ο τρόπος εναπόθεσής του. Οι δικηγόροι υπεράσπισης τόνισαν ακόμη ότι είναι αμφιλεγόμενος ο τρόπος συλλογής των αντικειμένων (τα περισυνέλεξαν υπάλληλοι ασφαλείας της εταιρίας) και θα πρέπει να κριθεί η νομιμότητά του, ότι με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό η ακροαματική διαδικασία δεν κατάφερε να μετατρέψει τις υπόνοιες σε αποδείξεις. Συνήγορος υπεράσπισης είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές κατά την αγόρευσή του: "θα πρέπει να αιτιολογήσετε την απόφασή σας, δεν πρέπει ένα δικαστήριο να υποκύψει στις σκοπιμότητες της διατήρησης της τάξης και του νόμου".

Θετική εντύπωση έκαναν επίσης οι κινηματικές αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης. Παραθέτουμε αποσπάσματα:

"Σε αυτό τον τόπο φωνάζουν για νερό και υγεία. Στόχος της δικογραφίας ήταν η αποδυνάμωση του κινήματος. Το μπλουζάκι SOS Χαλκιδική έπρεπε να παύσει γιατί εξωτερίκευε τον πόθο για κοινά αγαθά. Στόχος ήταν να επιβαρυνθεί η θέση των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. 550 διωκόμενοι. Αναλογία διωκόμενων σχεδόν ένας προς κάθε οικογένεια".

"Βιώνουμε την κατάργηση κάθε είδους νομικού πολιτισμού. Είχαν στα μπουντρούμια δυο γυναίκες και μας διαβεβαίωνε ο ταξίαρχος ότι δεν ήταν στο μέγαρο. Αυτή η βιομηχανία διώξεων είχε στόχο να καμφθεί το κίνημα και να καμφθεί το φρόνημα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ποινικοποιηθεί το φρόνημα".

"Κάποιοι δεν άντεξαν και ταξίδεψαν. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Η προσπάθεια που έγινε ήταν να στοχοποιηθεί μια ολόκληρη κοινωνία”.

Η επόμενη μεγάλη δίκη για τους κατοίκους της Χαλκιδικής είναι στις 19 Δεκεμβρίου, στο μικτό ορκωτό κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, με 25 κατηγορούμενους, για την κινητοποίηση στον λάκκο Καρατζά των Σκουριών.

===========
Ακούστε  ΕΔΩ το ρεπορτάζ απο τα δικαστήρια του  συναδέλφου  δημοσιογράφου της ΕΡΤ3  Στέλιου Νικητόπουλου όπως μεταδόθηκε  live απο  το  πρώτο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας  της ΕΡΤ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου