ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Υπέρ του ανταποδοτικού τέλους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Δεν αμφισβητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ανταποδοτικό τέλος υπέρ των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων ανά την Ευρώπη. 

Στην περίπτωση της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έκρινε ότι η αντικατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τέλους (που οφειλόταν λόγω της κατοχής συσκευής οπτικοακουστικής λήψεως) από την εισφορά υπέρ της ραδιοτηλεοράσεως (που οφείλεται ιδίως λόγω της κατοχής οικίας ή επαγγελματικής εγκαταστάσεως) δεν συνιστά ουσιαστική τροποποίηση του καθεστώτος χρηματοδοτήσεως της δημόσιας ραδιοτηλεοράσεως στη Γερμανία.

 Η ουσία είναι πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι μόνο δεν αμφισβητεί το ανταποδοτικό τέλος αλλά
του επιτρέπει να κάνει μάλιστα και απευθείας την είσπραξή του, σημειώνοντας ότι οι κανόνες της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων δεν απαγορεύουν σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό να απολαύει ορισμένων εξουσιών, κατά παρέκκλιση από το κοινό δίκαιο.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη 81η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU), που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ΕΡΤ. 

Το «μαύρο» που έριξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013 στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα συνεχίζει να απασχολεί και να προβληματίζει την ηγεσία της ΕΒU, η οποία επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως η ενέργεια αυτή ήταν παντελώς ασύμβατη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κοσμοθεωρία. 

Για το «μαύρο» στην ΕΡΤ θυμίζουμε πως είχε θέσει ζήτημα ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος, ενώ είχε γίνει από την ΠΟΣΠΕΡΤ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.

Στη σύνοδο της ΕΒU μετείχε για πρώτη φορά ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος, ο οποίος άκουσε τις απόψεις της ηγεσίας της Ένωσης για το «μαύρο» στην ΕΡΤ και παράλληλα συζήτησε για τη διεύρυνση της συνεργασίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με την EBU σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Eurovision και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.
πηγη:typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου