ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ - ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ



ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

Αθήνα 11 Ιουνίου 2020

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Εργαζόμενες, -νοι
Το Σάββατο 13 Ιούνη, για πολλοστή φορά, οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ διαδηλώνουν διεκδικώντας να ακυρωθεί ο νόμος 4664, που ψήφισε το κόμμα της Ν.Δ. και που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Αγωνίζονται να μην κλείσει η εταιρία.
Αγωνίζονται να μη χάσουν τις δουλειές τους.

Σε αυτό τους τον αγώνα δεν είμαστε δίπλα τους απλά και μόνο για λόγους αλληλεγγύης.
1.   Είμαστε δίπλα τους γιατί δεν ανεχόμαστε και δε θέλουμε να επιτρέψουμε με τη σιωπή μας μια ακόμα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας να παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών.
·         Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όχι μόνο στην Ελλάδα) βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου.
·         Είναι μια πολύτιμη βιομηχανία που το προϊόν που παράγει χρησιμοποιείται από την
αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι την παραγωγή όπλων, οικιακών συσκευών και ιατρικών εργαλείων.
·         Είναι μια εταιρία με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που προσπαθούν να τα αποκρύψουν και να τα προσφέρουν ως δωρεά στον μελλοντικό ιδιοκτήτη. Μόνο η αξία των κοιτασμάτων σιδηρονικελίου σε γη έκτασης πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα ξεπερνά τα 20 δις. €.
·         Είναι μια εταιρία καθετοποιημένη (η μόνη από τις πέντε που υπάρχουν όλες κι όλες στον κόσμο) με δική της μονάδα επεξεργασίας, με τρία μεταλλεία, με δικό της λιγνιτωρυχείο και δύο ιδιόκτητα λιμάνια.
·         Είναι μια εταιρία που συμμετέχει στις εθνικές εξαγωγές με ποσοστό 3%, εισάγοντας στην Ελλάδα 1 εκ. δολάρια ημερησίως.
·         Είναι μια εταιρία που δίνει δουλειά όχι μόνο στους 1200 εργαζόμενούς τους αλλά και σε πάνω από 15.000 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις της Εύβοιας και της Φθιώτιδας.
2.   Είμαστε δίπλα τους γιατί δεν ανεχόμαστε να στοχοποιούν συναδέλφους μας ως προνομιούχους, βολεμένους και ρετιρέ, φορτώνοντας πάνω τους την κακοδιαχείριση και τις ευθύνες των Διοικήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η πραγματικότητα για τους μισθούς των εργαζομένων δεν είναι αυτή που τα συστημικά μέσα μαζικής παραπληροφόρησης, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, διαδίδουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν παίρνει πάνω από 1.000€ και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους εργολάβους πάνω από 600-700€.
Οι μισθοί που εμφανίζουν αφορούν τα στελέχη, που οι κυβερνήσεις (που σήμερα κατηγορούν τους εργαζόμενους), έχουν διορίσει.

3.   Είμαστε δίπλα τους γιατί γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι οι υπεύθυνοι για τις σπατάλες, την κακοδιαχείριση και τις λαθεμένες στρατηγικές.
Δεν είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι για το μη διαχωρισμό του κοβαλτίου από το σιδηρονικέλιο, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα η εταιρία να χάνει κάθε χρόνο πάνω από 100 εκ. €! Το σιδηρονικέλιο περιέχει και νικέλιο και κοβάλτιο το οποίο όμως δε διαχωρίζεται.
Πριν λίγες εβδομάδες η τιμή του νικελίου ανερχόταν σε 12.187 δολ. Ενώ του κοβαλτίου σε 33.500 δολ.!
Η ΛΑΡΚΟ στο μετάλλευμα που εξάγει και πουλάει, το οποίο τιμολογεί ως νικέλιο, περιλαμβάνετε και κοβάλτιο που κοστίζει τριπλάσια τιμή!
Ποιος ευθύνεται για αυτή τη διαφυγή κερδών; Οι εργαζόμενοι;
Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό το έγκλημα που γίνεται και ποια εταιρία πάνε να παραχωρήσουν στους ιδιώτες (πιθανότατα στην Ισραηλινή GSOI που ήδη λειτουργεί δύο ορυχεία νικελίου, το ένα στη Δομινικανή Δημοκρατία και το άλλο στη Βόρεια Μακεδονία), αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ανάγκες της Ε.Ε. σε κοβάλτιο εκτιμώνται ότι θα είναι 53.000 τόνοι το 2025, αλλά μόνο 2.300 τόνοι παράγονται εντός της Ε.Ε. (Φιλανδία). Το υπόλοιπο το προμηθεύεται κυρίως από τη Ρωσία και το Κονγκό.
Το κοβάλτιο έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. στρατηγική πρώτη ύλη, αφού είναι απολύτως αναγκαίο για την παραγωγή μπαταριών.
Εάν η ΛΑΡΚΟ επενδύσει στην υδρομεταλλουργία θα είναι σε θέση να παράγει 2.000-3.000 τόνους κοβαλτίου το χρόνο, καλύπτοντας συνολικά το 10% των αναγκών της Ε.Ε. μαζί με τη Φιλανδία.
Αυτή την επιχείρηση, με αυτές τις δυνατότητες, πάνε να παραχωρήσουν στους ιδιώτες!!

Εργαζόμενες, -νοι
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους ακόμη για τους οποίους είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας της ΛΑΡΚΟ, όπως για παράδειγμα το ότι δεν ανεχόμαστε να τους φορτώνουν τις ευθύνες για το πρόστιμο των 136 εκ. € και την σκουριά που πέφτει στον Ευβοϊκό.
Τα έχουν πει και ξαναπεί τα σωματεία των συναδέλφων μας.
Εμείς θα αναφέρουμε ένα λόγο ακόμη.
Είμαστε δίπλα τους και θα είμαστε ως το τέλος μαζί τους, όπως και σε κάθε αγωνιζόμενο κλάδο, γιατί για εμάς δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος.
Γιατί για εμάς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνε πάνω από τις ανάγκες των αγορών.
Γι αυτό με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους και καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να δώσει το παρόν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 13 Ιούνη.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ









Γραμματεία ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου