ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν - Το ΕΣΡ έκρινε ότι… δεν χρειάζεται έλεγχος στα κανάλια για την πολιτική πολυφωνία


Την ώρα που πληθαίνουν οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για την πλήρη αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ με «φόντο» την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» (πήραν κρατικό χρήμα μέχρι και sites που δεν υπάρχουν), δημοσιογράφοι απολύονται «δείχνοντας» το Μέγαρο Μαξίμου, ένα ακόμη θέμα έρχεται στο «φως» που σχετίζεται με τη στάση του ΕΣΡ απέναντι στην πολιτική πολυφωνία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κανελλόπουλου για την «Εφημερίδα των Συντακτών», το ΕΣΡ έκρινε (με ψήφους 5 έναντι 2) πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία.

«Τώρα αν αυτό που έγινε στο ΕΣΡ μπορεί να χαρακτηριστεί ως χειμερία νάρκη, είναι στην εκτίμηση του καθενός που θα το κρίνει», είπε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο καθηγητής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Γιώργος Πλειός. «Εγώ τοποθετήθηκα σχετικά σε επιστολή που έστειλα στα μέλη του ΔΣ προκειμένου να συγκληθεί συνεδρίαση του οργάνου για να εξετάσει το ζήτημα της πολυφωνίας στα ΜΜΕ», υπογράμμισε.

Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ζήτημα με την πολυφωνία των καναλιών, αν δηλαδή κρατούν τις πολιτικές ισορροπίες παρουσιάζοντας όπως πρέπει τα κόμματα και δίνοντάς τους τον χρόνο που τους αναλογεί, τέθηκε ξανά τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΡ. Κατατέθηκε πρόταση να κινητοποιηθεί το ΕΣΡ και να ζητήσει από τα κανάλια όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποφασίσει (το ΕΣΡ) κατά πόσο τηρείται η πολιτική πολυφωνία. Να μάθουν τα μέλη του συμβουλίου τι τους στέλνουν τα κόμματα, τι από αυτά μεταδίδεται και τι πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων.

Φυσικά κάτι τέτοιο
δεν είναι παράλογο, αν συνυπολογιστεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα  τα τηλεοπτικά κανάλια κρίνονται ως φιλοκυβερνητικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ ήταν αρνητική. Με ψήφους 5 έναντι 2, το Συμβούλιο έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία.

Οι ευθύνες

Το ΕΣΡ έχει πάψει να λειτουργεί και το ερώτημα είναι αν αυτό γίνεται επίτηδες, για πολιτικούς λόγους.

«Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από την αδράνεια;», ρώτησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» τον Γιώργο Πλειό.

«Μπορεί η έλλειψη σκοπιμότητας σε κάποιες συμπεριφορές μας να μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη με τρέχοντες όρους, όχι όμως και από την ιστορική ευθύνη που έχουμε. Κανείς στην ιστορία δεν απαλλάχθηκε από τις ευθύνες του επειδή προκάλεσε συνέπειες χωρίς να το επιδιώκει».

Πηγή: efsyn.gr
(αναδημ.απο το www.altsantiri.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου