Νέα δεδομένα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μεγάλες αγωνίες, ανασφάλειες και φόβους, δημιούργησε στους δημοσιογράφους η «εισβολή» του κορονοϊού.
Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», με την επιστημονική καθοδήγηση του Αντιπρύτανη Καθηγητή Κώστα Αγγελάκου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου και πήραν μέρος 372 δημοσιογράφοι , μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χρήστος Κιούπης.
Τα ευρήματα δείχνουν, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου προεξοφλούν ότι με «όχημα» την πανδημία, θα ακολουθήσουν μειώσεις αποδοχών και κύμα μαζικών απολύσεων στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 1 στους 4 (25,%) των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι η κρίση του κορονοϊού έχει μειώσει τις αποδοχές του.
Η συντριπτική πλειονότητα (72%) ναι μεν δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί αλλά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αρνητικές, αυτό το 25%, ίσως να είναι προάγγελος δυσμενών εξελίξεων το φθινόπωρο.
Η κρίση της πανδημίας, έσπρωξε τους περισσότερους να αλλάξουν τα εργαλεία δουλειάς και να στραφούν στις νέες τεχνολογίες, αφού έπρεπε να τηρούν... αποστάσεις από τις πηγές τους
Στο πλαίσιο αυτό, το 84,9%, δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έκανε «περισσότερη χρήση των νέων τεχνολογιών» (Skype, viber, messenger κλπ), ενώ μόλις 14,8% απαντά «όσο και πριν»
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 61,5% (περισσότεροι δηλαδή από 6 στους 10) αναγνωρίζει ότι το κράτος (κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας κλπ) ήταν η βασική πηγή για το ρεπορτάζ.
Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως καθώς είτε
δεν υπήρχε χρόνος για διασταύρωση των πηγών, είτε ο κρατικός λόγος ήταν ...αδιαμφισβήτητος.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι το 90,1% όσων «έψαξαν» πηγές πέραν των κρατικών για το ρεπορτάζ, χρησιμοποίησαν και 2η πηγή που έχει ενδιαφέρον ότι προέρχεται από τον επιστημονικό χώρο.
Η τήρηση... αποστάσεων που ήταν βασική οδηγία των ειδικών, σχεδόν «εξαφάνισε» τη δια ζώσης συνέντευξη, καθώς μόλις το 11,7% των ερωτηθέντων «τόλμησε» κάτι τέτοιο.
Οι περισσότεροι (70,6% αθροιστικά) προτίμησαν ή τη συνέντευξη με skype (35,4%) ή το τηλέφωνο (35,2%) προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το ρεπορτάζ τους.
Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων, δείχνει να αντιμετωπίζει με φόβο τη νέα πραγματικότητα και διακατέχεται από ανασφάλεια .
Ο τρόμος μπροστά στο αύριο γίνεται σαφής από τα εξής ευρήματα:· Περισσότεροι από 8 στους 10 (82,3%) εκτιμούν ότι μετά τις αναστολές συμβάσεων, θα ακολουθήσουν μειώσεις μισθών και κύμα απολύσεων στα ΜΜΕ
· Σχεδόν 8 στους 10 (76.3%), εκτιμά ότι η τηλεργασία ανοίγει το δρόμο για μικρότερες αποδοχές και απολύσεις
Ο φόβος των δημοσιογράφων για την τηλεργασία φαίνεται και από τις απαντήσεις στο ερώτημα εάν δίνει άνεση χρόνου στο ρεπορτάζ, καθώς το 51, 3% απαντά αρνητικά.
Ισχυρό πάντως είναι και το «ναι» με το 38,4% να απαντά θετικά, ενώ ένα 6,5% αποφεύγει να δώσει απάντηση.
Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο εάν η κρίση του κορονοϊού οδηγεί σε περιορισμό της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς το 48,7% απαντά θετικά, ενώ το 46% αρνητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου