ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Παππάς: Αύριο ο οριστικός κατάλογος των αδειοδοτημένων καναλιών - Στη βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή τηλεοπτικού σήματος σε 400.000 πολίτες που ο ιδιώτης δεν είχε καλύψει


Συνέντευξη Στο Κόκκινο

Στη Βουλή συζητείται το νέο νομοσχέδιο που αφορά την παροχή τηλεοπτικού σήματος σε 400.000 πολίτες που ο ιδιώτης δεν είχε καλύψει, ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Αύριο συνεδριάζει το ΕΣΡ και αναμένεται η λίστα με τους οριστικούς αδειούχους, όπως είπε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι τα κανάλια έχουν ήδη πληρώσει από το 2015 150-160 εκατ. ευρώ μέσω του φόρου διαφήμισης. 120 ελληνικές start-up ανεβαίνουν με… τρένο στην ΔΕΘ και το περίπτερο της Ψηφιακής Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Βουλή αφορά την
κάλυψη 400.000 πολιτών όσον αφορά το τηλεοπτικό σήμα και όπως είπε ο κ. Παππάς αφορά «ένα βασικό δικαίωμα όλων όσοι δεν είχαν πρόσβαση στην βασική υπηρεσία λήψης τηλεοπτικού σήματος. Είναι η επούλωση μίας μνημονιακής πληγής, καθώς στο πλαίσιο των μνημονίων έγινε η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος. Η ανάπτυξη από τον ιδιώτη άφησε κάποιους έξω, γιατί δεν χώραγαν στο business plan, ήταν κοστοβόρο το να στήσει μία κεραία ώστε ένας οικισμός με λίγους κατοίκους να έχει πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα».

«Η Πολιτεία όμως δεν έχει «ξερά» business plan, έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες, που αυτή την στιγμή έρχεται να καλύψει. Έτσι, 400.000 πολίτες, περίπου 160.000 νοικοκυριά, αποκτούν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα», όπως είπε, ενώ σημειωσε ότι οι περιοχές αυτές που είχαν εγκαταλειφθεί από τον σχεδιασμό του ιδιώτη δεν είναι μόνο νησιωτικές ή ακριτικές, «θα εκπλαγείτε, είναι και μέσα στην Αττική, στην Μεσσηνία, κτλ. πρόκειται για κανονικό δράμα».

«Υπάρχει μία επιδότηση … ο πολίτης μπορεί να επιλέξει σε ποια τεχνολογία θα πάει. Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει την κάλυψη μέσω δορυφορικού σήματος», όπως ανέφερε, ενώ θύμισε ότι στην αντίστοιχη πρωτοβουλία για κάλυψη σε νησιά και ακριτικές περιοχές, «γύρω στις 8.000-8.500 νοικοκυριά έχουν ήδη αξιοποιήσει αυτή την δράση. Αυτή η δράση είναι που γενικεύεται».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο και αναφερόμενος σε σχετικό μήνυμα ακροατών από το Χαλίκι Ασπροποτάμου στο Μέτσοβο, ο κ. Παππάς είπε ότι «υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να δουν εάν εμπίπτουν στο νομοσχέδιο. Υπάρχει παράρτημα αναρτημένο στη Διαύγεια. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε όλη την Ελλάδα και τους οικισμούς που δεν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα, θα έχουν την δυνατότητα με επιδότηση να πάρουν τον εξοπλισμό, που θα τους επιτρέπει να βλέπουν τηλεόραση δωρεάν, όπως εμείς στην Αθήνα».

Τα κανάλια έχουν ήδη πληρώσει 150-160 εκατ. ευρώ, αύριο συνεδριάζει το ΕΣΡ

Αναφερόμενος στο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «λέει ψέματα κάποιος αν πει ότι από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης τα κανάλια δεν έχουν πληρώσει. Όταν αναλάβαμε, από τα πρώτα ερωτήματα που ήρθαν από τις υπηρεσίες και τον ΓΓ Ενημέρωσης τότε (σήμερα υφυπουργό) Λευτέρη Κρέτσο, ήταν το τι γίνεται με την εφαρμογή του φόρου διαφήμισης. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού υπογράψαμε τον καταλογισμό του και από αυτόν έχουν εισπραχθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ίσως 160 εκατ. ευρώ, από τα κανάλια».

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο ίδιος ανέφερε ότι «εξ όσων γνωρίζω, 5 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το ΕΣΡ, μαθαίνουμε ότι θα αναρτηθεί η λίστα με τους οριστικούς αδειούχους. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει η περίοδος που πρέπει να κάνουν την καταβολή για τις άδειες. Είναι μία ιστορική δικαίωση για την κυβέρνηση και την παράταξη».

Περίπτερο στην ΔΕΘ με 120 ελληνικές start-up

Ο κ. Παππάς έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ και θα είναι παρών ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross. Εκτίμησε ότι «θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων δεκαετιών για την Θεσσαλονίκη, είναι sold-out στους χώρους της … και έχει εξαντληθεί ικανότητα της Θεσσαλονίκης να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες σε κλίνες».

«Πάρα πολύ πρωτότυπη θα είναι η ελληνική συμμετοχή, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υποστηρίζουμε έμπρακτα στην έκθεση το περίπτερο της Ψηφιακής Ελλάδας, ένα ξεχωριστό περίπτερο με περίπου 120 νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), δύο εργαστήρια ρομποτικής και άλλες 18 δομές … Μάλιστα, θα κάνουν… απόβαση στην Θεσσαλονίκη με ναυλωμένο τρένο, την Παρασκευή το πρωί», όπως αποκάλυψε.

ΠΗΓΗ:www.enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου