ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κινητοποίηση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας (Εκκωφαντική η απουσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ)


(αναδημ. απο το infolibre.gr )

Δεκάδες εργαζόμενοι σωματείων και ομοσπονδιών συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας, σε μία εξαιρετική για τα δεδομένα της συγκυρίας διαδήλωση διαμαρτυρίας σχετικά με τις συνθήκες εκμετάλλευσης και απειλής για τη ζωή των εργαζόμενων, που επικρατούν σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Συνθήματα, πανό και δυναμική διεκδίκησης επικράτησαν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, με χαρακτηριστικό την υποστήριξη που συνάντησε η κινητοποίηση σπάζοντας την κατασταλτική
περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς όμως να θέσει στον παραμικρό κίνδυνο την υγεία όσων συμμετείχαν.

Πρωτοβάθμια σωματεία και σωματεία βάσης που οργάνωσαν τη συγκέντρωση υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της διαδήλωσης έξω από το υπουργείο και υποχρέωσαν την αστυνομική δύναμη, που αρχικά πίεσε για τη διάλυση της συγκέντρωσης, να αποχωρήσει – μέχρι στιγμής βέβαια, καθώς δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν περιφερειακά του χώρου της συγκέντρωσης. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με εκπρόσωπο του υπουργείου  Εργασίας, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση. 



Στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε: Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει το κίνημα να βγει από την καραντίνα, την οποία καλλιεργούν τόσο η κυβέρνηση όσο και το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, φέρνουν το ένα μετά το άλλο μέτρα που γκρεμίζουν τα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς κ.ά. Ακόμη, στοχεύουν στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης, προσπαθώντας να στοχοποιήσουν μία δημόσια συγκέντρωση όπως είμαστε εμείς εδώ τώρα, που βάζει μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και τίποτε άλλο.

Εκκωφαντική η απουσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ από το ΠΑΜΕ συμμετείχε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το επόμενο ραντεβού που έδωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων βάσης είναι την εργατική Πρωτομαγιά.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με χαρακτηριστικό κι εδώ τη συμμετοχή του κόσμου.

Σε ανακοίνωση των σωματείων που καλούσαν στην κινητοποίηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 Απαιτούμε να απαγορευτούν καθολικά οι απολύσεις, καμία μείωση αποδοχών, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να καταβάλλεται το σύνολο των μισθών των εργαζομένων. Το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας να λάβει άμεσα αύξηση των αποδοχών του σε ποσοστό τουλάχιστον 20% λόγω του υγειονομικού κινδύνου. Να μη μετατεθεί χρονικά η καταβολή του επιδόματος του Πάσχα. Να φροντίσει η εταιρεία για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να χορηγήσει σε όλους τους εργαζόμενους μέσα ατομικής προστασίας. Να παράσχει η εταιρεία στους εργαζόμενους κάρτα μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τη διευκόλυνσή μας. Πρόσβαση σε εξτρά άδεια (πέρα από την ετήσια) με αποδοχές στους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται. Καμιά επιβολή άδειας χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου. Καμιά παραβίαση: Άδεια σημαίνει άδεια και είναι με αποδοχές. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμιά απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Απαιτούμε ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα. Οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις είναι τα δικά μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, για να προστατέψουμε τις ζωές μας και την υγεία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου