ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Πρόστιμο σε δημοσιογράφο που κάλυπτε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας




(αναδ. απο το thepressproject.gr)

Φορείς και σωματεία εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για να διαμαρτυρηθούν για το αναμενόμενο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο το οποίο το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να φέρει προς διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και χωρίς να είναι εφικτή η οργάνωση μαζικών αντιδράσεων.
Η αστυνομία απάντησε επιβάλλοντας πρόστιμα στους συγκεντρωμένους για παραβίασης του περιορισμού στις μετακινήσεις. 
Μεταξύ αυτών ήταν και δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαμαρτυρία και είχε όλα τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των εργαζομένων σε ΜΜΕ.


Οι συγκεντρωμένοι αν και τηρούσαν τόσο τα μέτρα ατομικής προστασίας, όσο και τις αποστάσεις, φαίνεται ότι η παρουσία τους στο χώρο, ήταν αρκετή ώστε η αστυνομία να αρχίσει να κόβει πρόστιμα.

(UPD) Το ένα πρόστιμο των 150€, για παράνομη μετακίνηση και συνάθροιση άνω των 10, επιδόθηκε σε έναν συνδικαλιστή εκπαιδευτικό της ΑΔΕΔΥ.

Το δεύτερο αφορά δημοσιογράφο της Εργατικής Αλληλεγγύης, που κάλυπτε τη διαμαρτυρία και παρά το γεγονός ότι διέθετε τόσο τη βεβαίωση τύπου Α, όσο και τη δημοσιογραφική της ταυτότητα, οι αστυνομικοί φαίνεται να αδιαφόρησαν κόβοντας και σε αυτή πρόστιμο των 150€.

«Αποτελεί σκάνδαλο η παρέμβαση της αστυνομίας με τη δικαιολογία ότι η συγκέντρωση υπερβαίνει τα 10 άτομα και απειλούσε τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσιογράφους ότι θα κόψει πρόστιμο σε όσους
δεν έχουν χαρτί μετακίνησης. Άραγε τι κωδικό χρησιμοποιείς σε αυτή την περίπτωση; Την επίσκεψη σε άρρωστο συγγενή ή βόλτα με το σκύλο;», έγραψε η Εργατική Αλληλεγγύη, αναφέροντας τα όσα συνέβησαν.

16/4/20
Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με αδιόριστους εκπαιδευτικούς και γονείς συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η Κεραμέως.
Με πανό βρέθηκαν στη συγκέντρωση η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου, ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ο ΣΕΠΕ Κ.Σωτηρίου, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Κατάγγειλαν την απαράδεκτη και προκλητική πρακτική του υπουργείου εν μέσω πανδημίας και καραντίνας με τα σχολεία κλειστά να περάσει στην ψήφιση νομοσχεδίου που διαλύει ακόμα περισσότερο τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ανάμεσα σε άλλα η βάση του 10 και η μείωση των εισακτέων, η τράπεζα θεμάτων και η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.
Αποτελεί σκάνδαλο η παρέμβαση της αστυνομίας με τη δικαιολογία ότι η συγκέντρωση υπερβαίνει τα 10 άτομα. Απειλούσε τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσιογράφους ότι θα κόψει πρόστιμο σε όσους δεν έχουν χαρτί μετακίνησης. Άραγε τι κωδικό χρησιμοποιείς σε αυτή την περίπτωση; Την επίσκεψη σε άρρωστο συγγενή ή βόλτα με το σκύλο;
Τελικά πρόστιμο κόπηκε στη δημοσιογράφο της Εργατικής Αλληλεγγύης Αφροδίτης Φράγκου παρά τη δημοσιογραφική ταυτότητα και το έγγραφο τύπου Α που επέδειξε και σε συνδικαλιστή εκπαιδευτικό της ΑΔΕΔΥ. Η έντονη διαμαρτυρία των διαδηλωτών και τα συνθήματα ενάντια στην αστυνομία σταμάτησαν τον έλεγχο στους υπόλοιπους.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει σε διαβούλευση την επόμενη βδομάδα, έτσι η κινητοποίηση έκλεισε με την ανακοίνωση ότι αυτή είναι η πρώτη απάντηση, θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων και ότι το πολυνομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.
“Σύμφωνα με την αστυνομία και την κυβέρνηση η Κεραμέως μπορεί να κάνει πολιτική και μάλιστα αντιδραστική αυτές τις μέρες, αλλά οι εργαζόμενοι και η συνδικαλιστές δεν έχουν συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα για να διαμαρτυρηθούν για τις επιλογές της κυβέρνησης και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δικαίωμα να ενημερώνουν για τις κινητοποιήσεις. Ότι και αν κάνει η κυβέρνηση, η Κεραμέως, ο Χρυσοχοίδης, και οι υπουργοί του Μητσοτάκη δεν πρόκειται να σταματήσουν την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας για τα αντιδραστικά του μέτρα. Το ποτάμι της εργατικής αντίδρασης φουσκώνει και θα τους παρασύρει. Αυτούς, τις πολιτικές τους και τα πρόστιμα τους” αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η καταγγελία για την αστυνομική αυθαιρεσία που έβγαλε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Ολόκληρη εδώ: tinyurl.com/y8ybrymn
Φωτο Αφροδίτη Φράγκου/Εργατική Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου