ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΤ: Οργανωμένα συμφέροντα πίσω από τον πόλεμο


Σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της εξελίσσεται η οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης της ΕΡΤ, στην οποία επιδίδεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από συγκεκριμένα ΜΜΕ και δορυφόρους παντός τύπου…

Της Γεωργίας Σαδανά (neaselida.gr)

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως η «Νέα Σελίδα» εξηγούν εν πολλοίς τους λόγους, τις σκοπιμότητες αλλά και τους φόβους των εμπνευστών του λυσσαλέου πολέμου, αφού η βλαπτική επίδραση του «μαύρου» που επέβαλε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΒU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση) ως αρνητικό παράδειγμα. 
Παράλληλα, είναι θέμα ημερών να πάρει σάρκα και οστά η επιτροπή που συγκροτεί η κυβέρνηση προκειμένου να διερευνηθεί η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από το κλείσιμο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΒU, η ΕΡΤ
είχε μια σταθερή πορεία στην τηλεθέασή της την περίοδο πριν από το «μαύρο» – κάτι που θα συνεχιζόταν, αν δεν μεσολαβούσε εκείνη η περίοδος. Επιπλέον, η ΕΡΤ «ξαναμαζεύει» το κοινό της, γεγονός που ενοχλεί σφόδρα τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών καναλιών και των υποστηρικτών τους. 

Στο γράφημα αποτυπώνεται επίσης το εξής ενδιαφέρον στοιχείο:
οι μπλε μπάρες δείχνουν τα operating revenues (ανταποδοτικό τέλος και έσοδα από διαφημίσεις). Και ναι μεν το ανταποδοτικό τέλος μειώθηκε από τα 4,25 ευρώ στα 3 ευρώ (από τη ΝΕΡΙΤ και μετά – ακόμα και σήμερα), τα έσοδα όμως έχουν μειωθεί πολύ, στοιχείο που δείχνει ότι μειώθηκαν σημαντικά και τα διαφημιστικά έσοδα λόγω «μαύρου».

Καταπέλτης στη Βουλή ο Λ. Κρέτσος

Άκρως αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Λευτέρης Κρέτσος έδωσε στοιχεία που φανερώνουν τόσο την ποιοτική διαφορά όσο και τη μείωση στο κόστος λειτουργίας μεταξύ της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ που έστησε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά το «μαύρο».

Η ΕΡΤ μετά την επαναλειτουργία της αναθέτει εξωτερικές παραγωγές με μεσοσταθμικό ανά λεπτό κόστος κατά 42% χαμηλότερο από αυτό της ΝΕΡΙΤ.
Το προσωπικό της ΕΡΤ λειτουργεί 5 κανάλια και 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρόλο που είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2008.
Η ΕΡΤ παραμένει κερδοφόρα και εύρωστη οικονομικά, παρότι το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με την προ του «μαύρου» εποχή.
Το πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι πλήρες και ολοκληρωμένο: αφιερώνει 34% στην ενημέρωση (13% σε δελτία ειδήσεων και 21% σε ενημερωτικές εκπομπές και έκτακτη επικαιρότητα) και 56% σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα, προσφέροντας 5.000 ώρες τον χρόνο σε εκπομπές λόγου και πολιτισμού.
Το κόστος κάποιων εκπομπών είναι μειωμένο από 20% έως 40% από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.
Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι ΠΑΕ της Super League εκτιμάται ότι προσφέρουν -άμεσα ή έμμεσα- 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Οι μεταδόσεις της Super League φέρνουν σημαντική αύξηση στην τηλεθέαση της ΕΡΤ, κυρίως στο νεανικό και ανδρικό κοινό, με το τηλεμερίδιο σε κάποιες μεταδόσεις να φτάνει ή και ξεπερνά το 30%. Πρόκειται δε για ένα κοινό που μέχρι τώρα έλειπε από την ΕΡΤ.
Οργανωμένος πόλεμος
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ανταγωνιστική όσο ποτέ, ο κ. Κρέτσος ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία αθλητικού καναλιού ΕRT Sports, καθώς και την ίδρυση δύο θυγατρικών: της ERT R&D, που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας, και της ERT Productions, που θα παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Καταλήγοντας, δε, κατήγγειλε οργανωμένα συμφέροντα πίσω από τον πόλεμο που δέχεται η ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και πάλι έχει στοχοποιηθεί η ΕΡΤ. Δεν είναι κάτι καινούριο – και δεν εκπλήσσει κανέναν. Είναι ένα κακοστημένο σενάριο, χιλιοπαιγμένο, που έχει ξεφτίσει. Η ΕΡΤ ανοιχτή ενοχλεί. Εχει στοχοποιηθεί με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με τον διακαή πόθο κάποιων η ΕΡΤ είτε να κλείσει είτε να αποτελέσει φθηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών. Εάν εσείς, κύριε Λοβέρδο, εκτιμάτε ότι κακώς η ΕΡΤ παίρνει τα δικαιώματα επτά ΠΑΕ της Super League και επενδύει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, να πάρετε μια ξεκάθαρη απόφαση ως ΚΙΝΑΛ ή ως ΝΔ και ελάτε να το συζητήσουμε εδώ, ανοιχτά και καθαρά. Να το πείτε εσείς ευθέως και όχι μέσω των εντύπων και των ιστοσελίδων του κ. Μαρινάκη».
πηγη:neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου