ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΚΕΔ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ, ΓΚΕΤΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΜΕ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΖΟΥΛΑ - ΓΑΜΠΡΙΤΣΟΥ


ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ

Γκέτο για δημοσιογράφους η ΕΡΤ με το οργανόγραμμα Ζούλα-Γαμπρίτσου

Σε εργασιακό «γκέτο» ,  που υπαγορεύουν συγκεκριμένα κέντρα και οικονομικά συμφέροντα, μετατρέπεται η ΕΡΤ για τους δημοσιογράφους και ιδιαίτερα για τους αθλητικούς συντάκτες με το οργανόγραμμα Ζούλα- Γκαμπρίτσου

Αυτό επισημαίνει με επιστολή του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών ,το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ   Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται: 


Προς το  ΔΣ του 
Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου
Kοινοποίηση ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ, εκτός από κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δημοσιογραφικής  δεοντολογίας από την διοίκηση,  οδηγούν και στην βάναυση μονομερή βλαπτική μεταβολή της δημοσιογραφικής εργασίας. 

Με το νέο οργανόγραμμα και τον εσωτερικό κανονισμό  καταργούνται δικαιώματα και συμβατικές υποχρεώσεις και  η  ενημέρωση  μπαίνει στην ουρά  της επικοινωνίας, της  μυθοπλασίας και της πολιτικής επικοινωνίας. 
Βέβαια κάποιοι επικαλούνται ως άλλοθι πρακτικές της τελευταίας πενταετίας. 

Με μια απόφαση όμως του ΔΣ  καταργείται αυθαίρετα  η   περιγραφή θέσεων εργασίας, δεν υφίσταται ο διακριτός ρόλος των Μέσων  και του ρόλου τους  και βεβαίως υποβαθμίζεται σκοπίμως η  δημοσιογραφική λειτουργία  στην ενημέρωση των πολιτών.

Ιδιαίτερα η αμφισβήτηση της ιδιότητας, της ειδικότητας αλλά και του ρόλου του αθλητικού συντάκτη από την διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ  με το νέο οργανόγραμμα  εκτός από  συνειδητές  επιλογές  των διοικούντων,  γίνεται  και σε μία  περίοδο  ιδιαίτερα κρίσιμη  για τα αθλητικά γεγονότα που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες.  Πρόκειται για εργασιακό «γκέτο» ,  που υπαγορεύουν συγκεκριμένα κέντρα και οικονομικά συμφέροντα.  

Η σημερινή απόφαση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απλώς οι αθλητικοί συντάκτες να είναι και αυτοί στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης δεν αντιμετωπίζει το  πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαχωρισμός των Μέσων και περιγραφή των θέσεων εργασίας.Θεωρώ ότι απαιτείται και η δική σας  άμεση παρέμβαση.
                                                                                                             04/02/ 2020
Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης
π. Πρόεδρος  ΠΟΕΣΥ- π. Α Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ

ΥΓ  Ελπίζω ότι θα μας ενημερώσετε για τις ενέργειες και τις συμφωνίες στις οποίες προέβη σε επίσημες και διακριτικές συναντήσεις με την διοίκηση της ΕΡΤ  εκπρόσωπος της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που είναι και μέλος του ΠΣΑΤ.  


2 σχόλια:

  1. Το κλείσιμο καναλιών της ΕΡΤ ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών! Η απάντηση στο αίτημα της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, όπως έχει γράψει η στήλη, ήταν αρνητική, όπως επίσης και στο ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού σε ειδικότητες όπου έχει κενά η ΕΡΤ. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν και στο επόμενο βήμα επιστροφής στο παρελθόν, θέτοντας ως προϋπόθεση το κλείσιμο τηλεοπτικών προγραμμάτων”.

    Στο θέμα επανέρχεται η “Real News” η οποία το 2013 είχε και το αποκλειστικό ρεπορτάζ για την επιβολή μαύρου στην ΕΡΤ, δύο βδομάδες πριν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Η εφημερίδα γράφει πως “το σχέδιο απομείωσης της ΕΡΤ με ένα κανάλι και 412 εργαζόμενους, που είχε προταθεί από συγκεκριμένη πτέρυγα της ΝΔ τον Ιούλιο του 2018 βγαίνει από το συρτάρι”

    https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/xana-stin-atzenta-tis-kyvernisis-to-kleisimo-kanalion-tis-ert/?fbclid=IwAR1ADpTk3a_g0Kt6kzCBQyNbsREsmZnHSaBAIRx5ZAQEkC4pabWQ4tBPBU0


    Κακως κανει το υπουργειο, αλλα να την ιδιωτικοποιηση επρεπε να βγαζουν μονοι τους τα εξοδα τους κλπ και οχι να τα φορτωνουν στις πλατες μας μεσωτης δεη.442 και πολλοιειναι ενω τωρα 3000 υπαληλοι που ειναι ολοι αυτοι ποσες ωρες δουλεουν κανουν οκταωρο;Τι ειναι εργοστασιο αυτοκινητων με τοσους;Αν ηταν ιδιωτοκη θα μπορουσε να πληρωνει ολους αυτους συν τα αλλα εξοδα;Μεσα μπαινει και πληρωνει ο ηλιθιος φορολγουμενος τα παραπανησια εξοδα.ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΣΡΟ ΥΓΙΕΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΔΩ 10 χρονιαΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παμε ενα ενα.Στην ΕΡΤ εργάζονται 2350 περίπου υπαλληλοι σε ολες τις δομές κ ολη την Ελλαδα.Βγαινουν 4 τηλεοπτικά προγράμματα κ 18 ραδιόφωνα με τοπική εμβέλεια.5 παννελαδικα ραδιόφωνα.Στο internet το ΕΡΤ web.Επίσης το πρόγραμμα για τον αποδημο Ελληνισμό μεσω βραχεων για ολη τη γη.Γιαυτα πληρωνουμε 36€ το χρονο μια απο τις μικρότερες συνδρομες στην Ευρώπη.Συνολικα περιπου 200εκ απο τα οποια το Υπουργείο παιρνει για εξυπηρέτηση του χρεους 120εκ.Επιστρέφει πληρώνοντας φορους ,δεη,οτε τα διπλα...κ παρουσιάζει κερδη ανω των 60 εκ...απο τις λιγες κρατικες κερδοφόρες.....Ευχαριστώ

      Διαγραφή