ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: "20 δολάρια, 20 κιλά" - Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης το 1964




Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η Φωνή της Ελλάδας παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης το 1964. Το ιστορικό πλαίσιο αλλά και η καταγραφή μαρτυριών όσων έζησαν τα γεγονότα. 

Σχεδόν εννιά χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά και ο χρόνος για την κοινότητα των Ρωμιών μοιάζει να κυλά αντίστροφα. Η ανακριτική έρευνα κατά της διοίκησης του μείζονος Ιδρύματος Βαλουκλί, η ανακοίνωση των καταλόγων με τους Έλληνες υπηκόους, το 4ο Τμήμα Ασφαλείας Κωνσταντινουπόλεως, ο εξαναγκασμός υπογραφής δήλωσης, ο καραρναμές (=νομοδιάταγμα) που υπογράφηκε αργότερα το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Χιλιάδες Ρωμιοί της Πόλης συνωστίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ. 

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ καταθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα: 

- ο Διονύσιος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Απελαθέντων 
- ο Γεώργιος Λεύκαρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
- και ο σκηνοθέτης της "Πολίτικης Κουζίνας" Τάσος Μπουλμέτης. 

Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν οι απελάσεις, καθώς και το τι προηγήθηκε μέχρι την άνοιξη του 1964, περιγράφουν η İlay Örs, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Bilgi, και ο Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός. 

Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρωτότυπη μουσική: Cengiz Onural

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη


Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική). 

Info:

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«20 κιλά, 20 δολάρια - Οι απελάσεις του 1964»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook: 
www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου