«Συγκρούονται δύο στρατηγικές για το τηλεοπτικό τοπίο και τη δημόσια τηλεόραση. Η μία της αντιπολίτευσης που θέλει τη δημόσια τηλεόραση παρία και τα ιδιωτικά κανάλια ασύδοτα και η άλλη που θέλει ρύθμιση και ανάπτυξη με ισχυρό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα»: αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας απάντησε στην επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ.
Η απάντηση του Ν. Παππά:
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και τα χρήματα που εισπράχθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που η Ν.Δ. ανέβαλε διαρκώς με αιτιολογικές εκθέσεις ακόμα και την εφαρμογή της είσπραξης του φόρου διαφήμισης ζημιώνοντας τους πολίτες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε στην ομιλία του ότι: “Φέραμε το νόμο που έλεγε ότι το ΕΣΡ θα κάνει την αδειοδότηση. Αρνηθήκατε ρητά και κατηγορηματικά να συνηγορήσετε στην συγκρότησή του. Αλλάξαμε το νόμο, έγινε ο διαγωνισμός που απέδειξε ότι μπορεί και πρέπει το δημόσιο να πάρει τίμημα. Οριακά δυστυχώς απερρίφθει από το ΣτΕ και μετά κάναμε αυτό που δεν κάνατε ποτέ, φέραμε διάταξη για να αλλάξουμε τη μία μόνη παράγραφο που κρίθηκε αντισυνταγματική. Εσείς τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια που έλεγε το ΣτΕ ότι έπρεπε να υπάρξουν τηλεοπτικές άδειες; Τίποτα δεν κάνατε. Όλα καλά. Αυτή την τακτική έχετε θεμελιώσει και με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης”.
“Αντιλαμβάνεστε το τηλεοπτικό τοπίο ως παρίας την δημόσια τηλεόραση που δεν θα μπορεί να διεκδικεί τηλεθέαση και πρόγραμμα και ασύδοτα τηλεοπτικά κανάλια”, πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι εκπομπές της ΕΡΤ «χτυπούν» 20% τηλεθέαση, ενώ επισήμανε πως το κόστος των μικτών παραγωγών της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με αυτές της ΝΕΡΙΤ.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι από το μοντέλο Digea περίπου 500.000 πολίτες βρέθηκαν εκτός τηλεοπτικού φάσματος, πρόβλημα που έλυσε η κυβέρνηση με την πρόσφατη νομοθετική της παρέμβαση.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, ο Νίκος Παππάς παρατήρησε πως η ΝΔ δεν έχει μετανιώσει για το μαύρο στην ΕΡΤ, «γι’ αυτό και απόψε ο κ. Βορίδης θεμελίωσε γιατί είναι συνταγματικά ορθό το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κ. Ασημακοπούλου είπε πως ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».
«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας δε, την κριτική για το κόστος μισθοδοσίας, ενημέρωσε ότι «υπάρχει δίκη σε εκκρεμότητα που έχει πάρει 8 αναβολές για τα μπόνους που μοίραζαν διοικήσεις που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, σήμερα το κόστος των μικτών παραγωγών είναι 40% μικρότερο από όσο κόστιζαν επί ΝΕΡΙΤ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε μάλιστα, ότι η επιτροπή ορκωτών ελεγκτών θα ελέγξει και ποιο ήταν το κόστος του «μαύρου στην ΕΡΤ».
«Ζείτε στον αστερισμό της διάψευσης. Λέγατε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα δοθεί μέρισμα και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν κλείσει η 3η ούτε η 4η αξιολόγηση, λέγατε ότι δεν πάρουμε τίποτα για το χρέος, λέγατε ότι οι συντάξεις θα κοπούν, λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, λέγατε ότι έρχεται 4ο μνημόνιο. Τώρα λέτε ότι δεν θα λυθεί το Μακεδονικό. Επειδή αλλάξατε το σήμα σας, τελευταία, και κάνατε μια φουτουριστική επιλογή, μήπως να αλλάζατε και όνομα και από Νέα Δημοκρατία, να το κάνετε Νέα Διάψευση. Πάτε από διάψευση σε διάψευση, και τώρα είστε εν αναμονή της επόμενης», είπε ο Νίκος Παππάς.
H δευτερολογία του Ν. Παππά:
Τόνισε η ΝΔ θέλει παρία τη δημόσια τηλεόραση, χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικεί τηλεθέαση, και ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια, και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, και ως προς την τεχνολογία. «Το δημόσιο εισέπραξε 150 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο διαφήμισης. Εισέπραξε από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, θα εισπράξει 170 εκατομμύρια από τις άδειες και άλλα 125 εκατομμύρια επίσης, από το φόρο διαφήμισης» είπε ο κ. Παππάς.
«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι σήμερα η δημόσια τηλεόραση, είναι πλέον σε θέση να πάρει πρόγραμμα, να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ ανοίγει και τους δρόμους στις νέες τεχνολογίες με τις υπηρεσίες υβριδικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «στο μουντιάλ, ο Έλληνας τηλεθεατής είχε πρωτόγνωρες υπηρεσίες με την τεχνολογία της ΕΡΤ. Το site της ΕΡΤ έχει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το μήνα. Τις ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατομμύρια χρήστες και πολύ περισσότερο νεανικό κοινό, 15 εκατομμύρια θεάσεις αγώνων. Όλοι οι δείκτες επισκεψιμότητας, είχαν άνοδο από 140% έως 700%».
«Μόλις χθες, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους είδαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι στην ΕΡΤ. Τι θα τους πούμε; Να πάει 1,5 ευρώ το τέλος για την ΕΡΤ και όποιος γουστάρει τηλεόραση, να πάει στη συνδρομητική; Είναι μια άποψη που έχετε διατυπώσει. Δηλαδή να μην έχει κανένα ρόλο η ΕΡΤ σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα», σχολίασε επίσης ο κ. Παππάς και τόνισε ότι και τα μεγάλα γεγονότα των παγκόσμιων εξελίξεων, η ΕΡΤ τα αναπαρήγαγε σε πραγματικό χρόνο, την ίδια ώρα που «οι άλλοι αγρόν ηγόραζαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου