ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ 2013 (5ο) Επιστολή Γάλλων και Βέλγων διανοουμένων στον Σαμαρά για την ΕΡΤ :«Ζήτω η ΕΡΤ, εν ονόματι της δημοκρατικής ελευθερίας!»



Η βελγική εφημερίδα Libre Belgique δημοσιεύει ανοιχτή επιστολή Γάλλων και Βέλγων δημοσιογράφων, διανοουμένων, συγγραφέων, ηθοποιών, στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τίτλο: 
«Ζήτω η ΕΡΤ, εν ονόματι της δημοκρατικής ελευθερίας!»
Η Ελλάδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η χώρα που γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας βιώνει σήμερα- με παράνομο και βίαιο τρόπο το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασής της, της ΕΡΤ- μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, επισημαίνεται στην επιστολή.

Ανοικτή επιστολή

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά,

Οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες της Ευρώπης σας απευθύνουν αυτή την επίσημη έκκληση, στο όνομα των δημοκρατικών ελευθεριών,  σχετικά με
την πρόθεσή σας να ανοίξει άμεσα και ενάντια στις επιταγές του συντάγματος η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ).

Η Ελλάδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η χώρα που γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας βιώνει σήμερα - με παράνομο και βίαιο τρόπο το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασής της, της ΕΡΤ- μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της .

Ο ελληνικός λαός επαναστατεί ενάντια σ’ αυτή την απόφαση που είναι τουλάχιστον
αυθαίρετη, όπως επίσης άδικη και αδικαιολόγητη, η οποία διακόπτει κάθε ραδιοφωνική και τηλεοπτική σύνδεση για τους Έλληνες της διασποράς: Αυτή η πράξη, σπάνιας πολιτικής βιαιότητας, παντελώς αντίθετη με αυτές καθαυτές τις αρχές της δημοκρατίας, ανακαλεί μνήμες ζοφερές από τη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974).

Επίσης,  ακόμα κι αυτή, η στρατιωτική χούντα,  που ελάχιστα την ενδιέφερε η ευημερία των συμπολιτών που διοικούσε με απίστευτη σκληρότητα, δεν τόλμησε να φτάσει ως εκεί τον αυταρχισμό της.

Για αυτή τη θλιβερή απόφαση, ολέθρια στο βάθος της και αδιανόητη στη μορφή της είστε εσείς ο πραγματικός υπεύθυνος κύριε Σαμαρά. Αυτή η πράξη που δεν σας τιμά καθόλου, είναι η ίδια η άρνηση – το παράδοξο αποδεικνύεται τεράστιο, το αντιλαμβάνεστε πλήρως- του ονόματος που φέρει το κόμμα σας, «Νέα Δημοκρατία». Μια πράξη για την οποία δεν ζητήσατε ποτέ τη γνώμη των ανθρώπων του κόμματός σας (ούτε, εξάλλου και των άλλων δύο εταίρων σας στην κυβέρνηση). Μια πράξη που καμία σχέση δεν έχει με το όνομα του κόμματός σας. Αποκαλύπτει  επίσης, στο πλαίσιό της, μια καταχρηστική και εξαιρετικά ανέντιμη σημειολογική απάτη.

Και το χειρότερο, ισοδυναμεί με πολιτική και γλωσσική προδοσία ταυτόχρονα, σε πλήρη αντίθεση, και σε ηθικό επίπεδο, με την βαθύτερη έννοια του όρου «δημοκρατία». Αυτής της έννοιας που ανθρωπιστές όπως εμείς ευχόμαστε να γίνει παγκόσμια.

Γι’ αυτό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ολοκληρωτικά και με πάσα ειλικρίνεια προς τον ελληνικό λαό, που υφίσταται φοβερές πιέσεις, εξαιτίας αυθαίρετων και αντιπαραγωγικών πολιτικών λιτότητας.

Οι  εξαιρετικά άμεσες και συνοπτικές μέθοδοι σας, απαράδεκτες από κάθε άποψη, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα παρά να οδηγούν στην επίλυσή του, σε κοινωνικό επίπεδο, στο μέτρο που, αδιαφορείτε πλήρως για τη λαϊκή βούληση, και στέλνετε κατ’ αυτόν τον τρόπο, παράνομα,  χωρίς προειδοποίηση, περίπου τρείς χιλιάδες άτομα στην ανεργία, χωρίς να ευθύνονται για τα λάθη των διευθύνσεων (που οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος συνέβαλαν στην απόλυτη υποκρισία, και τοποθέτησαν επικεφαλής του συγκεκριμένου φορέα).

Ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας στη χώρα σας, διαφώνησε και με την απόφασή του, γνωμοδότησε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα αυτή η ραδιοτηλεόραση που εσείς νομίσατε ότι θα μπορούσατε να κλείσετε ατιμωρητί.

Επείγει, λοιπόν, αφού οι μάσκες έχουν πέσει, να ανοίξετε  ξανά,  οριστικά, κύριε Πρωθυπουργέ, την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, αυτήν που δεν σας ανήκει, ούτε σε εσάς, ούτε στο κόμμα σας, και φυσικά στην κυβέρνηση της οποίας ηγείστε, προφανώς τόσο αναποτελεσματικά.

Όπως δείχνει το όνομά της, πρόκειται για δημόσιο αγαθό, κυρίαρχο, κοινό και αδιαπραγμάτευτο ταυτόχρονα. Μη συνεχίζεται πλέον να εξαθλιώνετε, με αυτή την ακατανόητη κατάργηση ενός ζωτικού τμήματος του ελληνικού χώρου, τον ελληνικό λαό, που οι διάφοροι εκπρόσωποί  της εθνικής σας κάστας τον έχουν ήδη κατακλέψει! Και κυρίως, μην φιμώνετε κατ’ αυτόν τον τρόπο την αδιαπραγμάτευτη ελευθερία της έκφρασης, χωρίς την οποία δεν υπάρχει η δημοκρατία ούτε ο πολιτισμός που την ανέδειξε.

Σταθείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, άξιος απόγονος του ενδόξου παρελθόντος της χώρας σας. της Ελλάδας και  των μεγάλων ανδρών- από τον Όμηρο ως τον Αριστοτέλη, τον Ηρόδοτο, τον Ησίοδο, τον Πυθαγόρα, τον Επίκουρο, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Ιπποκράτη, τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο που διαμόρφωσαν την αθάνατη ιστορία της, τόσο σε φιλοσοφικό, όσο και επιστημονικό ή καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτή η Ιστορία χωρίς την οποία η ίδια η Ευρώπη, άρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπήρχε σήμερα. Ζήτω η ΕΡΤ! 

Την επιστολή υπογράφουν: 
  SoisicBelin, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος τύπου των εκδόσεων AlbinMichel(Paris).  
HélèneBravin, δοκιμογράφος, δημοσιογράφος (Paris). 
 MarcBressant, συγγραφέας, έχει τιμηθεί με το βραβείοGrandPrixduRomandelAcadémiefrançaise
 JacquesDeDecker, συγγραφέας, μόνιμος γραμματέαςdelAcadémieroyaledeLangueetdeLittératurefrançaisesτου Βελγίου. 
 Nadine Dewitκαλλιτέχνηςζωγράφος, Académie royale des Beaux-Arts de Liège (Belgique). 
Marek Halterσυγγραφέας (Paris). 
Jean Jauniauxσυγγραφέαςχρονογράφος (Bruxelles). 
Jean-Marie Klinkenbergγλωσσολόγοςμέλοςτης Académie royale de Belgique. Giorgio Marconi, ιδρυτήςτου "Studio Marconi", galerie d’art à Milan (Italie). 
Daniel Mesguichηθοποιός διευθυντής του Conservatoire national supérieur d’Art dramatique (Paris). 
Gilles Perraultσυγγραφέαςδημοσιογράφος (Paris).
 Michelle Perrotιστορικόςεπίτιμοςκαθηγήτριαπανεπιστημίων (Paris). 
Patrick Roegiersσυγγραφέας (Paris). 
Daniel Salvatore Schifferφιλόσοφοςσυγγραφέαςεκδότης (Paris-Bruxelles-Luxembourg).
 Annie Sugierπρόεδροςτης Ligue du Droit international des Femmes, ένωσηςπου δημιουργήθηκε από τη  Simone de Beauvoir (Paris). 
Jeanie Toschi Marazzani Viscontiδοκιμιογράφοςδημοσιογράφος,αρθρογράφος (Milan, Italie). 

Elisabeth Weissmanδοκιμιογράφοςδημοσιογράφος (Paris).


www.ertopen.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου