ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕ ...ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΠΕΝΝΕΣ


Μία μέρα μετά τη θετική έκβαση του κυρίαρχου αιτήματος  των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΣΠΕΡΤ οι οποίες και ανεστάλησαν  κατόπιν αυτής της θετικής  για τους εργαζόμενους εξέλιξης, δυό λόγια  αρχικά  σε εκείνους  που  θέλοντας  να ξαναγράψουν  την  καταγεγραμμένη στις συνειδήσεις  των πολλών ιστορία, βιάστηκαν να βγάλουν ανακοινώσεις με στόχο  την διάσπαση  της ενότητας των εργαζομένων την πιό κρίσιμη ώρα της διεδίκησης, το σπάσιμο των απεργιακών κινητοποιήσεων και την Σαμαρικού  τύπου  ενοχοποίηση των εργαζομένων που τυχόν  θα συμμετείχαν   στις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες  για αυτούς  δεν θα έφερναν τη δικαίωση των δίκαιων  αιτημάτων μας (όπως π.χ η άμεση εφαρμογή  της ΚΥΑ  και η εξ αυτής διασφάλιση του  εργασιακού μας βίου που τελικά πετύχαμε) αλλά την καταστροφή και τη συντέλεια του κόσμου.

Σε αυτή την απόπειρα της  "εκμάθησης της  ιστορίας" και επανακατήχησής μας  στα  παλαιά  "συνδικαλιστικά ιδεώδη" (όπως περίπου  τα περιέγραφε ο αλήστου μνήμης Προκοπάκης σε δημοσιεύσεις αναφερόμενος σε συνδικαλιστές - πρότυπα που τους έλεγε "Μαίριλυν" και άλλα φαιδρά), προσπάθησαν  να μας  ...μάθουν  ότι  δεν είμαστε  όλοι οι εργαζόμενοι το ίδιο  και πως στη σημερινή  ΕΡΤ δεν έχει χωριστεί η  "ήρα απο το στάρι"  ούτε οι "κηφήνες απο τις εργάτριες μέλισσες".

Κατά τη συνήθη και γνωστή  πιά σε όλους  νεοφιλελεύθερη  ρητορική, την ρητορική δηλαδή του "οδοστρωτήρα", κρύβονται πίσω απο μια αναφορά στην

μισή αλήθεια, ότι  δηλαδή  σε έναν εργασιακό χώρο υπάρχουν και περιπτώσεις  που δεν  κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και που γι αυτό  εν πολλοίς  ελέγχονται και τιμωρούνται όταν πρέπει απο τα θεσμοθετημένα  πειθαρχικά όργανα, παρουσιάζοντάς την  ως τον κυρίαρχο κανόνα, τον "καρκίνο" της ΕΡΤ. Έναν "καρκίνο" που  κάποιοι λένε ότι θέλησε  να ...θεραπεύσει  η συγκυβέρνηση  ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με το ...αναγκαίο κλείσιμο της ΕΡΤ, έχοντας  ως εμπόδιο τότε και τώρα  μια ΠΟΣΠΕΡΤ  που δήθεν  θέλει  τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πάσχουσα.
Κρύβουν βέβαια ότι ο αγώνας  της ΠΟΣΠΕΡΤ και των εργαζόμενων  με  την αλληλεγγυα  βοήθεια  της κοινωνίας, ήταν εκείνος  που άνοιξε  πάλι την ΕΡΤ  και ότι  ο μόχθος  των "κηφήνων" (στους οποίους η ΕΡΤ χρωστά πάνω απο 18.000 οφειλομενα ρεπο) ήταν αυτός  που αναστήλωσε  απο τα ερείπια όλες  τις καταργηθείσες  απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  δομές  της ΕΡΤ  και προσέθεσε ακόμα κι άλλες  δίνοντας  της  και πάλι  τη δυνατότητα  να σταθεί   σαν  αληθινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κι όχι σαν ένα θλιβερό  υπόλλειμμα μιας καταστροφής.
Ένα μικρό απόσπασμα πρόσφατης ανακοίνωσης των αυτόκλητων "δημοσκόπων" και "σωτήρων" με τα αντίστοιχα δικά μας σχόλια- απαντήσεις:   

"Μαθαίνοντας ιστορία....
....Αντί  υπερβολών  και  ευχολογίων  για  τη  χθεσινή  μέρα (σημ.blog:εννοούν την μαύρη επέτειο της 11 Ιουνίου  2013,αποφεύγοντας ωστόσο να την ονομάσουν),  δανειζόμαστε  και  παραθέτουμε,  με  την άδεια  της  συναδέλφου  και  μέλους  της  Ε.Ε.ΕΡΤ,  Εύας  Τσαροπούλου,  το  κείμενο  που  ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.  

 Εύα Τσαροπούλου 7 ώρες · 


Διάβασα τα όσα "κωμικοτραγικά" γράφτηκαν όλη μέρα χθες, για την επέτειο του κλεισίματος της ΕΡΤ. 

Κατ' εμέ, δεν έχει κωμική πλευρά το να χάνει κανείς τη δουλειά του, απ' την οποία βιοπορίζεται αυτός και τα παιδιά του, όποια κι αν είναι αυτή. Ισχύει για όλους αυτό, ιδιωτικούς, δημόσιους, ελεύθερους επαγγελματίες, όταν χάνεις τη δουλειά σου, κλείνει το σπίτι σου. 
Κι όσο κι αν δεν είναι πιστευτό, μερικοί από μας, έχουμε ως _μόνο_ βιοποριστικό μέσο τη δουλειά μας και οι επιλογές μας καθορίζονται κάθε φορά απ' αυτή την παράμετρο. 
Σημ blog: η κ. Τσαροπούλου  αν  χαρακτηρίζει  ως "κωμικοτραγικά" τα κείμενα  που γράφτηκαν  απο  ακροδεξιές, νεοναζιστικές και νεοφιλελεύθερες  "πέννες"  τότε θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί της, όπως  και στο  ότι  ασφαλώς και δεν είναι αστείο ή κωμικό  να χάνει κάποιος τη δουλειά  του πόσο μάλλον  όταν  ζεί  απο αυτήν τα παιδιά του.Ναι κυρία Τσαροπούλου, δεν είναι αστείο  να χάνει κανείς τη δουλειά  του , ούτε ακόμα κι αν αυτό είναι αποτέλεσμα  μιας  αυθαίρετης - φασιστικού τύπου  "αξιολόγησης"  όπως εκείνης του Σαμαρά  τον Ιούνιο του 2013.
Αν κάτι είναι πραγματικά κωμικό, αν δεν ήταν στ' αλήθεια τόσο τραγικό, είναι ότι δυστυχώς, η εξαετία που μεσολάβησε δεν μας έκανε ούτε σοφότερους, ούτε καλύτερους. Δεν μας έγινε το πάθημα μάθημα, όπως έλεγε η σχωρεμένη η γιαγιά μου. Κι αν αυτό δεν ισχύει για όλους, είναι σαν να ισχύει, διότι κανείς δεν έχει ξεχωρίσει ποτέ την ήρα απ' το στάρι, τον κηφήνα απ' την εργάτρια μέλισσα, τον ικανό απ' τον ανίκανο. Είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι και θα είμαστε, διότι αυτό που λέγεται "αξιολόγηση" και θα έπρεπε απ' το πρωί ως το βράδυ να το ζητάμε με κάθε δυνατό τρόπο, δεν αποφασίζει κανείς να το βάλει να δουλέψει. 


Ναι κ. Τσαροπούλου, η εξαετία  που πέρασε  δεν έκανε και δεν θα μπορούσε  να κάνει ούτε σοφώτερους ούτε καλύτερους όλους και ειδικά  εκείνους  που χρησιμοποίησαν  τις πράσινες και μπλέ  κομματικές τους ταυτότητες  στα  επαγγελματικά σουλάτσα τους  σε υπουργεία  πριν καταλήξουν ως  "αξιολογούμενοι"  στο μαγειρείο  του  τέως   ΝΕΡΙΤΑΡΧΗ .Εκεί  δηλαδή  που ...διορθώνονταν οι κατά λάθος  διαρρεύσαντες για  λίγο πίνακες "επιτυχόντων", για να βγούν  ξανά στο διαδίκτυο  με  διπλάσια και τριπλάσια  μόρια  σε γνωστούς   τσανακογλύφτες του καθεστώτος και κομματόσκυλα της τότε  συγκυβέρνησης, γεγονός που όπως θυμάστε  προκάλεσε  θύελλα αντιδράσεων και επωνύμων  καταγγελιών (και δεν αναφερόμαστε  σε αυτές  που  βασίζονται στην περίφημη επιστολή του Ανδρέα Ζούλα , γι αυτή και για την τότε  "μαρτυρία" σας  θα μιλήσουμε παρακάτω).Ναι  κ. Τσαροπούλου και κύριοι της ΕΕΡΤ δεν είμαστε  όλοι ίδιοι ούτε  βλέπουμε  τον συνάνθρωπό μας ή τον συνάδελφό μας  το ίδιο με σας, και γι αυτό  νοιώθουμε περήφανοι.
Αγαπητοί συνάδελφοι, με τις ανακοινώσεις και τα στείρα "μνημόσυνα", όσο εντυπωσιακά κι αν είναι, δεν συμβαίνει τίποτα που να αξίζει να μείνει. Η δική μου μνήμη δεν έχει ανάγκη συναυλίες ή ανακοινώσεις. Η πλάτη μου το ξέρει τι σήκωσα τότε και τι συνεχίζω να σηκώνω, προκειμένου να ζήσω -εγώ και το παιδί μου- με αυτή την χιλιοταλαιπωρημένη έννοια της "αξιοπρέπειας", που περιφέρθηκε σαν παλιόχαρτο σε εκατοντάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Έτσι, θέλοντας και μη, θυμάμαι. Και κάθε μέρα κάνω κάτι γι' αυτό. Κάθε μέρα! 


Για σας  κ. Τσαροπούλου , για τον Κ. Ανδριανόπουλο, για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (το γνωστό ΚΕΦΙΜ) που τοποθετείται υπέρ των ομαδικών απολύσεων,του ωραρίου- λάστιχο των εργαζομένων κλπ , και το οποίο  εξέδωσε  και το βιβλίο "H Επανάσταση της Ελεύθερης Αγοράς" τωνY. Brook και D.Watkins  με δική σας επιμέλεια έκδοσης, για τον κ. Μητσοτάκη  και για όλους  τους  ομοϊδεάτες σας , είναι βέβαιο και απολύτως φυσιολογικό   ότι η 11 Ιουνίου του 2013 , οι ανακοινώσεις  για αυτήν και τα  στείρα όπως λέτε  "μνημόσυνα" δεν σας λένε  απολύτως τίποτα,  ούτε φυσικά οι αναφορές  σε αυτήν την μαύρη για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ  και την κοινωνία  επέτειο, είναι κάτι που αξίζει.  

Αν κάτι πρέπει να μην ξεχνάμε, είναι όλα αυτά που μας οδήγησαν εκεί, διότι όλα είναι μέρος του ποιοι ήμασταν ή του τι επιτρέπαμε να συμβαίνει, άλλος πιο πολύ κι άλλος πιο λίγο. Διότι φοβάμαι -και δεν το έχω πει εγώ πρώτη- πως όταν κανείς δεν έχει συναίσθηση της ιστορίας του, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει...


Ναι κ. Τσαροπούλου και κύριοι της ΕΕΡΤ,  δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ποιοί έκαναν το πραξικόπημα του μαύρου και ποιοί  βρέθηκαν στον καιάδα της ανεργίας  με τη ρετσινιά  της "ιερής αγελάδας".Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ποιές   ιδιωτικές εταιρείες   ωφελήθηκαν άμεσα απο το κλείσιμο  της ΕΡΤ , πόσο  ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο, ποια στελέχη  της παλιάς  ΕΡΤ  δικάζονται  ακόμα και σήμερα  για κακουργήματα  εξ αιτίας  των αποκαλύψεων  και των καταγγελιών  μας  απο τότε, ποιοί  "συνάδελφοί" μας  τρέχουν σήμερα  ως μάρτυρες υπεράσπισής τους ανταποδίδοντας  έτσι το καλό που τους έκαναν (bonus κλπ).
Ναι κ. Τσαροπούλου  δεν ξεχνάμε τίποτα και κανέναν, ειδικά  εκείνους  τους "αρίστους" που  διάλεξαν οι κυβερνώντες ως  "επιτελείς" για να στήσουν  "μοναδικά δημοκρατικά μορφώματα" της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ (έτσι τα ονόμασε  πριν λίγε ημέρες on camera  το δεξί χέρι του Σαμαρά και τότε υπ. επιοκρατείας  Δ. Σταμάτης).
Δεν ξεχνάμε  κ. Τσαροπούλου ούτε ότι με  το ίδιο ανταποδοτικό τέλος που ισχύει και σήμερα λειτουργούσε  μια ΝΕΡΙΤ  υποδεκαπλάσια της σημερινής ΕΡΤ με το μισό προσωπικό (που πήγαιναν άραγε τόσα λεφτά;;;).
Ναι κ. Τσαροπούλου  "...όλα είναι μέρος του ποιοι ήμασταν ή του τι επιτρέπαμε να συμβαίνει, άλλος πιο πολύ κι άλλος πιο λίγο...".Όλα όμως  κ. Τσαροπούλου , γιατί εμείς  πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ  αποκαλύψαμε  ποιοί έκαναν  παρτυ στην ΕΡΤ  με χρήματα του ελληνικού λαού και προκαλέσαμε  την ποινική τους δίωξη  για κακουργήματα, εσείς (και δεν εννούμε  μόνο εσάς  αλλά  και εκείνους  που  σήμερα  παριστάνουν  τους  τιμητές  της ..ιστορίας και τους εκφραστές  της πλειοψηφίας  των εργαζομένων, χωρίς  αυτή να φαίνεται σε αποτελέσματα  συνδικαλιστικών εκλογών ή έστω αριθμό μελών) τι κάνατε την περίοδο που  λειτουργούσε  το κατά  τον κ. Σταμάτη "δημοκρατικο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ" εκτός  απο να υπακούτε  στις  παράνομες  εντολές  του Θωμόπουλου;;;
Και επειδή  τις τελευταίες  ημέρες  επανήλθε στο προσκήνιο, όχι μόνο  απο τους νεοδημοκράτες (πρωιμους ,όψιμους και κρυμένους στο ΠΑΣΟΚ) αλλά  και απο μερικούς  "αριστερούς" με δεξιές τσέπες και DNA, η πιό χυδαία  μορφή της παλιάς  ακροδεξιάς - νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας , ότι  δηλαδή για όλα φταίει  ο εργάτης και πως  η ΕΡΤ   έκλεισε   εξαιτίας  των  απεργιών  που έκαναν οι εργαζόμενοι (τότε  ήταν οι δημοσιογράφοι) και σήμερα κινδυνεύει να ξανακλείσει  απο την απεργία  της ΠΟΣΠΕΡΤ (κρύβοντας  σκόπιμα ότι ήταν ομοφωνη απόφαση  των προέδρων όλων  των σωματείων που μετέχουν σε αυτήν), θα υπενθυμίσουμε σε όλους  όσους  έχουν  φορέσει   τη στολή του "καθώς πρέπει" υπαλλήλου - γενίτσαρου  με την προσδοκία ότι θα  αναλάβουν  ξανά  ρόλους "εκκαθαριστών" ή "μεταρυθμιστών"  σε μια  "νέα"  συρρικνωμένη απο δομές και εργαζόμενους ΕΡΤ δυο στιχάκια του Μπ. Μπρεχτ:


Σπίτι του όποιος μένει, όταν αρχίζει ο αγώνας
κι αφήνει άλλους για την υπόθεσή του να παλέψουν,
πρέπει να ξέρει (για να ’ναι προετοιμασμένος) ότι
όποιος δεν επήρε μέρος στον αγώνα
την ήττα αναγκαστικά θα μοιραστεί στο τέλος.
Και κλείνοντας  επειδή  όπως  γράφει δια της κ. Τσαροπούλου στο "επιμύθιο" της η ανακοίνωση της ΕΕΡΤ που θέλει να μας  μάθει ...ιστορία πως :
 "...όταν κανείς δεν έχει συναίσθηση της ιστορίας του, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει..."
θα απαντήσουμε ότι εμείς  είμαστε  περήφανοι για την ιστορία μας  και τους αγώνες μας , που έφεραν  ως αποτέλεσμα  την επαναλειτουργία της ΕΡΤ  και την αναβίωση της σχέσης εργασίας  όλων των παράνομα απολυθέντων  συναδέλφων μας και πως γι αυτό θα την επαναλάβουμε αν  υπάρξει  ξανά μπροστά μας  η  ίδια  ή παρόμοια απειλή.

Επειδή όμως η ιστορία  έχει  πολλές σελίδες, παραθέτουμε   όχι  ένα δικό μας κείμενο  ή κάποιου  "υποστηρικτή" της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά ένα μικρό απόσπασμα απο άρθρο της κ. Τσαροπούλου  στο lifespeed  στο οποίο με αφορμή -όπως λέει - το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαρμάρα«7 Μύθοι για τη Μεταπολίτευση», περιγράφει  "...τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ανάπτυξη της χώρας από το τεράστιο μέγεθος του κράτους" και  ένα παλιό άρθρο  της Χρ. Κατσαντώνη απο  το thetoc.gr  στο οποίο περιγράφεται με αναφορές  σε πρόσωπα και καταστάσεις το πως  και απο ποιούς ακριβώς έγιναν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ και για ποιους λόγους αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:
-Α-

"ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ: "Ένα κράτος supercalifragilisticexpialidocio!
Εύα Τσαροπούλου Αρθρογράφος

....Η διαιώνιση ενός κύκλου τόσο φαύλου, που οφείλεται στην άγνοια, στη βόλεψη και στην απροθυμία…

Supercalifragilisticexpialidocio», φίλε!

Δεν ξέρω τι να το κάνω, δεν μπορώ να το αντέξω, δεν ξέρω πώς δουλεύει, δεν ξέρω γιατί υπάρχει, οπότε, πού ξέρεις; Μπορεί να είναι και διασκεδαστικό! Ναι, τόσο διασκεδαστικό, όσο και το τρενάκι του τρόμου!

Κι αν αυτά τα πει ο wanna be δημόσιος υπάλληλος, ο _ήδη_ καλοκαθισμένος σε ένα απ’ τα καθίσματα αυτού του περίεργου τρένου, πιστεύεις εσύ ότι, βλέποντας μια κυβέρνηση (την όποια κυβέρνηση) να μην αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος μιας τόσο αναγκαίας εξυγίανσης ή σμίκρυνσης, θα αναλάβει εκείνος το προσωπικό του; Υπάρχει κάποιος καλός λόγος για να το κάνει; Που να τον βλέπει κιόλας;

...Ο κόσμος ακούει «απολύσεις στο δημόσιο» και στέκεται στο προφανές: Κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό από μόνο του είναι άδικο. Το ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν _ήδη_ χάσει τη δουλειά τους προκειμένου να συντηρείται ένα χαοτικό κράτος που δεν το κάνουμε τίποτα, δεν είναι άδικο; Το ότι δεν αντέχουν πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά να φορολογούνται για τον αέρα που αναπνέουν, προκειμένου να _μην_έχουν Παιδεία, να _μην_έχουν Υγεία, να _μην_έχουν Ασφάλεια, να _μην_ έχουν σύνταξη, δεν είναι άδικο; 
Το ότι ουδείς γνωρίζει  πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά του και ποιες τρύπες βουλώνουν κάθε φορά, δεν είναι άδικο;

Κι έστω, σου λέω, είναι απολύτως άδικο. 

Ωραία, πώς γίνεται και να μην αδικηθούν και να βρεθούν οι πόροι να συνεχίζουν να πληρώνονται; Από πού; 

Εάν, έστω, δεν αξιολογηθούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες αυτών των ανθρώπων, που ήδη πληρώνονται προς τούτο, να τις ικανοποιήσουν, πώς θα βρεθεί λύση;

Αλλά, ο κόσμος ακούει «αξιολόγηση» και γυρίζει την πλάτη του, έχοντας απέναντί της την ίδια συμπεριφορά που έχει και στις «κακές» αρρώστιες· θεωρεί ότι αυτή δεν θα συμβεί ποτέ σ’ αυτούς! Με τη διαφορά ότι αυτή _όντως_δεν συμβαίνει, διότι δεν τη θέλουν ούτε αυτοί που κυβερνάνε, εκτός δηλαδή που δεν ξέρουν και πώς να την κάνουν, αν υποτεθεί ότι την θέλανε.

Κανείς δεν σκέφτεται πως η αξιολόγηση είναι ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσουν τα πρόβατα από τα ερίφια. Κανέναν δεν αφορά ότι για τον οικονομικό μας ξεπεσμό κάποιοι έχουν ευθύνες κι αυτές μπορούν να αποδοθούν μόνον έτσι, ενώ αυτός είναι ο μόνος τρόπος κάποιοι να μπορέσουν να ζήσουν επιτέλους όπως τους αξίζει, αμειβόμενοι γι' αυτά που πραγματικά προσφέρουν. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που _όντως_προσφέρουν!..."

Τα σχόλια δικά σας 

-Β-
Αποδεδειγμένες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ
Οι παρεμβάσεις, το παρασκήνιο, τα γεγονότα που ανάγκασαν και το Εποπτικό να αντιδράσει, όπως τα εκθέτει σε επιστολή πριν από την παραίτησή του ο Ανδρέας Ζούλας.
(της Χριστίνας Κατσαντώνη 05 Οκτ. 14) 

Νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν το σαθρό των θεμελίων πάνω στα οποία στηρίζεται η ΝΕΡΙΤ, έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από την επιστολή που έστειλε ο -τότε ακόμα- αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της, Ανδρέας Ζούλας, στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση που οδήγησε στην -αναπόφευκτη- απόφαση ομόφωνης και απερίφραστης καταγγελίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων.


Η επιστολή αποκαλύπτει πώς ακριβώς έγιναν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ και για ποιους λόγους αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν (“αποδεδειγμένες” τις χαρακτηρίζει). 

Τα επιχειρήματα, άλλωστε, που επικαλείται ο Ανδρέας Ζούλας, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, δεν στηρίζονται μόνο στις καταγγελίες της παραιτηθείσας διοίκησης της ΝΕΡΙΤ αλλά και σε όσα κατέθεσε εγγράφως ή προφορικώς στο Συμβούλιο ο γενικός διευθυντής περιεχομένου, Βασίλης Θωμόπουλος και η Εύα Τσαροπούλου -η οποία επιβεβαιώνει για παράδειγμα ότι παρά τις αντίθετες οδηγίες Μορώνη, ο κ. Θωμόπουλος την κάλεσε από τις διακοπές του για να της ζητήσει να αλλάξει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. 
Επίσης η επιστολή αποκαλύπτει ότι οι παραιτηθέντες κ. Μακρυδημήτρης και Μορώνης κατήγγειλαν ότι ο κ. Θωμόπουλος τους ενημέρωσε προφορικώς ότι έπραξε κατ' αυτόν τον τρόπο ύστερα από παρεμβάσεις της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, κάτι που ο ίδιος διέψευσε απέναντι στο Συμβούλιο.

Οσο για το “κόψιμο” της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την επιστολή Ζούλα βάσει όσων καταγγέλθηκαν στο Εποπτικό αλλά και βάσει αυτών που κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Θωμόπουλος, “προαποφασίσθηκε μονομερώς να μη μεταδοθεί. Και επινοήθηκαν όλα τα άλλα...”.

Επί της ουσίας, η επιστολή εξηγεί πώς και γιατί το Εποπτικό δεν είχε άλλο δρόμο από το να καταδικάσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί στη συνέχεια το Συμβούλιο υιοθέτησε την αναγκαιότητα αντίδρασης και δημόσιας καταδίκης των παρεμβάσεων, ουσιαστικά αποδεχόμενο τα γεγονότα που παρατίθενται σε αυτήν.

Η προσπάθεια αποσιώπησης και η νομιμότητα του Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι από εκεί και ύστερα ακολούθησε μια προσπάθεια αποσιώπησης της σχετικής απόφασης, που οδήγησε στην παραίτηση Ζούλα. Προσπάθεια που δεν αμφισβητείται δεδομένου ότι η απόφαση ελήφθη από το Εποπτικό την 1η Οκτωβρίου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 3 Οκτωβρίου, δύο ώρες μετά την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου.

Πριν προχωρήσουμε στην επιστολή, τέλος, ακόμα ένα θέμα αφορά το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα πια το Εποπτικό Συμβούλιο δεδομένου ότι επί της ουσίας έχει μείνει μόνο με τέσσερα μέλη (υπήρξαν πληροφορίες για μια νέα παραίτηση -της Τατιάνας Καραπαναγιώτη- που δεν επιβεβαιώθηκαν).

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο πρόεδρος κ. Φορτσάκης διευκρίνισε ότι “ουδέποτε κατέθεσαν παραίτηση τα μέλη του, κυρία Τατιάνα Καραπαναγιώτη και κ. Σίμος Σιμόπουλος. Ως εκ τούτου και βάσει των προβλεπομένων από τον νόμο 4173/2013 (άρθρο 8, παρ. 8) το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ λειτουργεί νόμιμα υπό την παρούσα σύνθεσή του”.

Οσο για το “κόψιμο” της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την επιστολή Ζούλα  “προαποφασίσθηκε μονομερώς να μη μεταδοθεί. Και επινοήθηκαν όλα τα άλλα...”

Μόνο που εδώ ο κ. Φορτσάκης επικαλείται μια κατά το ήμισυ ουσιαστική αλήθεια, διότι ο κ. Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ είχε ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 στη γενική συνέλευση του διοικητικού προσωπικού του Πολυτεχνείου ότι παραιτείται, και δεν έχει λάβει μέρος σε καμία συνεδρίαση του ΕΣ. Επομένως, ουσιαστικά το Συμβούλιο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με τέσσερις (Φορτσάκη, Δαμιανίδη, Καρυτινό, Καραπαναγιώτη), ενώ ο νόμος προβλέπει ότι συνεχίζει να λειτουργεί νομίμως εφόσον τα εναπομένοντα μέλη είναι τουλάχιστον πέντε.

Τέλος, αξίζει, να επισημανθεί ότι η σχετική δήλωση του προέδρου περί νομιμότητας του Συμβουλίου διανεμήθηκε άμεσα στους δημοσιογράφους (εντός week end), σε αντίθεση με την απόφαση καταγγελίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων που έμεινε για δύο μέρες στο συρτάρι για να δημοσιοποιηθεί τελικά υπό την πίεση των καταγγελιών Ζούλα -και δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση για τη διήμερη καθυστέρηση δημοσιοποίησής της.

Η επιστολή Ζούλα στο Εποπτικό
Δείτε αναλυτικά την επιστολή που ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ανδρέας Ζούλας, έστειλε στα μέλη του Συμβουλίου, την 1η Οκτωβρίου, πριν τη συνεδρίαση στην οποία το Εποπτικό αποφάσισε να καταδικάσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε σχέση με το θέμα των παρεμβάσεων στην λειτουργία της ΝΕΡΙΤ στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που μας έχουν ήδη απασχολήσει έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Θεωρώ αποδεδειγμένο ήδη ότι έγιναν έξωθεν, κυβερνητικές παρεμβάσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα να θιγεί η ανεξάρτητη λειτουργία της και, ως εκ τούτου, επιβεβλημένη την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο κατά τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ εγγυάται την ανεξαρτησία της και μεριμνά για τη λειτουργία της σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον. Η δε αντίδραση του Ε. Σ. θεωρώ ότι πρέπει να εκδηλωθεί με δημόσια καταγγελία των παρεμβάσεων και με λήψη μέτρων κατά των παραγόντων της ΝΕΡΙΤ. Προς θεμελίωση της θέσης μου αυτής έχω να σας εκθέσω τα ακόλουθα:

Έλαβα γνώση του σημειώματος του κ. Θωμόπουλου για τις δύο περιπτώσεις καλύψεως εκδηλώσεων από τη ΝΕΡΙΤ και ειδικότερα των διήμερων εκδηλώσεων του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, εις μνήμην Παύλου Βαρδινογιάννη αφενός και αφετέρου των πολιτικών εκδηλώσεων στη ΔΕΘ. Και για τις δύο περιπτώσεις ο παραιτηθείς Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αντ. Μακρυδημήτρης έχει απευθύνει έγγραφες συστάσεις και έντονη επίπληξη για την πρώτη και δεύτερη περίπτωση, αντιστοίχως.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είχαμε πρόδηλη κυβερνητική παρέμβαση που πιστοποιείται, πέραν των καταγγελλομένων εκ μέρους των κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, και με την όλη λογική και αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και με τα όσα μας είπε πρώτα προφορικώς και τώρα εγγράφως ο κ. Θωμόπουλος.

Για την πρώτη περίπτωση τα γεγονότα, όπως συνάγεται από ό,τι μας έχει ειπωθεί και εγγράφως αναπτυχθεί, έγιναν ως εξής: 

Ο κ. Μακρυδημήτρης δίνει εντολή να καλυφθούν οι εκδηλώσεις, χωρίς όμως να ορίζει «απ’ ευθείας κάλυψη», όπως προκύπτει από το έγγραφο που μας δόθηκε. 
Παρά ταύτα, τόσο ο κ. Θωμόπουλος όσο και η κ. Τσαροπούλου διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Μακρυδημήτρης έδωσε εντολή να καλυφθούν οι εκδηλώσεις «απ’ ευθείας».

Ο κ. Μορώνης, την ίδια μέρα, Πέμπτη 7-8-14 (παραμονή της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων) και μετά από συνεννόηση με τον κ. Μακρυδημήτρη, δίνει εντολή να καλυφθούν οι εκδηλώσεις των «Βρακοφόρων» όχι «απ’ ευθείας», αλλά με ένα ημίωρο, συνολικά, μαγνητοσκοπημένο αφιέρωμα, την Κυριακή, 10-8-14, μετά την τέλεσή τους. Και διαμορφώνεται σχετικώς το Πρόγραμμα. 

Όπως προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε (στις 14/8 και αφού είχε γίνει γνωστή και η επίπληξη Μακρυδημήτρη προς Θωμόπουλο), για τα διατρέξαντα η κ. Τσαροπούλου, μετά την προαναφερόμενη ρύθμιση (που είχε ολοκληρωθεί το μεσημέρι της 7/8/14) της τηλεφώνησε ο κ. Θωμόπουλος, εν αδεία ευρισκόμενος. Για το τηλεφώνημα αυτό η ίδια αναφέρει τα εξής: 

«Το απόγευμα της Πέμπτης με καλεί απ’ ευθείας ο κ. Θωμόπουλος στο κινητό μου. Του αναφέρω τι συμφωνήθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας με το γραφείο του κ. Μορώνη και μου λέει ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα αλλάζει, και να φροντίσω να κάνω ένα σχέδιο προγράμματος, ένα εναλλακτικό σενάριο, που θα περιλαμβάνει τη μετάδοση ζωντανά και τις δύο μέρες κι ότι θα επικοινωνήσουμε αργότερα για να μου πει τι θα κάνω τελικά. Επίσης μου δίνει και το τηλέφωνο του υπεύθυνου των εκδηλώσεων κ. Καγιαδάκη, προκειμένου να επικοινωνήσω στο μεταξύ μαζί του και να ζητήσω ακριβή διάρκεια της κάλυψης, η οποία δεν αναφερόταν πουθενά επίσημα – ούτε στο διαφημιστικό της εκδήλωσής τους – και να τον ρωτήσω αν υπάρχει τρέιλερ».

Αυτό και μόνο αποδεικνύει την παρέμβαση Θωμόπουλου και την ανατροπή των αποφάσεων της Διοίκησης της ΝΕΡΙΤ.

 Και αυτό γίνεται, με τις καταγγελλόμενες από τους κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη παρεμβάσεις της κ. Βούλτεψη, τις οποίες – όπως επισημαίνουν στη σχετική επιστολή τους προς το Ε. Σ. - τις παραδέχεται στις μεταξύ τους συνομιλίες ο κ. Θωμόπουλος, που όμως τις διαψεύδει στις προφορικές και έγγραφες δηλώσεις του προς εμάς.


Σημειώνω δε, προς υπογράμμιση των τελείως ανορθόδοξων και αντιεπαγγελματικών μεθόδων και επιλογών που αναδεικνύονται από την όλη περίπτωση, ότι ο κ. Θωμόπουλος, μη γνωρίζοντας, όπως μας λέει, τον συνολικό χρόνο τηλεοπτικής κάλυψης (που ήταν πέντε ώρες συνολικά για τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων) είχε ταχθεί υπέρ της «ζωντανής» κάλυψης.

Ως προς την κάλυψη των πολιτικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ πρέπει να επισημάνω τα ακόλουθα:

Η αρχή της «ίσης μεταχείρισης», που επικαλείται ο κ. Θωμόπουλος, στη βάση της μιας εκδήλωσης για κάθε κόμμα δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. 

Έτσι όπως εφαρμόσθηκε η αρχή αυτή είχε ως αποτέλεσμα:

 Κάλυψη «ζωντανά» δύο εκδηλώσεων της Κυβέρνησης (Ομιλία του Πρωθυπουργού και συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης) και μιας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (συνέντευξη προέδρου ΣΥΡΙΖΑ). Και φυσικά αυτό δεν είναι «ίση μεταχείριση».

 Κατά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Θωμόπουλο ενώπιον του Ε. Σ. τον ερώτησα κατ’ επανάληψη, ως τι πήγε στη ΔΕΘ και έδωσε συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος, ως Πρόεδρος Κόμματος ή ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Ο κ. Θωμόπουλος στερεοτύπως απαντούσε στα σχετικά ερωτήματά μου, ότι «ο κ. Βενιζέλος πήγε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» και γι’ αυτό είχε και εκείνος μία κάλυψη. 

Το …περίεργο εν προκειμένω είναι ότι ο κ. Βενιζέλος αγνοούσε την άποψη Θωμόπουλου ή ότι ο κ. Θωμόπουλος αγνοούσε την θέση Βενιζέλου, διότι: 
Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος έκανε μια ολιγόλεπτη εισαγωγή αναφερόμενος στο κυβερνητικό πλαίσιο δράσης από τώρα και στο εξής. Δεν έκανε καμία απολύτως νύξη στα κομματικά του ΠΑΣΟΚ κατά την εισαγωγική αυτή δήλωσή του. 
Και πέραν αυτού, όποτε συνάδελφοι δημοσιογράφοι έθιγαν θέμα σχετικό με τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμιζε ότι τα κομματικά θέματα τα είχε εξαντλήσει σε προηγούμενη συνέντευξη (στο Ζάππειο) και ότι στη ΔΕΘ πήγε και μιλούσε ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ακόμη δε και ο συντάκτης της ΝΕΡΙΤ έκανε ερώτηση που δεν αναφερόταν σε κομματικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε γενικότερο πολιτικό θέμα, αναγόμενο πάντως στη σφαίρα της Κυβερνητικής πολιτικής.

Η αναφορά επομένως του κ. Θωμόπουλου, που αποτελεί και την βάση της επιχειρηματολογίας περί της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης είναι παντελώς ανακριβής ή ψευδής. Ανακριβής, αν ο κ. Θωμόπουλος δεν ήξερε την ιδιότητα με την οποία διεκήρυσσε ο κ. Βενιζέλος ότι πήγε στη ΔΕΘ και ψευδής, αν τη γνώριζε και εν τούτοις μας διαβεβαιώνει για τα αντίθετα.

Πέραν αυτών, ότι δεν επρόκειτο για εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης φαίνεται και από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχε προσυμφωνήσει στην διαδικασία αυτή, αλλά ούτε καν εκλήθη να επιλέξει ποια εκ των δύο εκδηλώσεων (Ομιλία ή Συνέντευξη) επιθυμούσε να καλυφθεί «ζωντανά». Απλώς, προααποφασίσθηκε μονομερώς να μη μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η ομιλία Τσίπρα. Και επινοήθηκαν όλα τα άλλα. Στα οποία δεν είναι δυνατόν να μετέχει το Εποπτικό Συμβούλιο, θεσμικός εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ που, επιπροσθέτως, μεριμνά για την λειτουργία της σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.

Με εκτίμηση και φιλικά αισθήματα

Ανδρέας Χ. Ζούλας

Δημοσιογράφος

Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ε. Σ. της ΝΕΡΙΤ Α. Ε."
πηγη:https://www.thetoc.gr/media/article/apodedeigmenes-oi-kubernitikes-parembaseis-sti-nerit

Ακολουθεί  το δημοσίευμα  απο το "ΒΗΜΑ" της 3/10/2014 που περιέχει και την επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Ζούλα:

Παραιτήθηκε την Παρασκευή και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρεας Ζούλας. Λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί η παραίτηση του άλλου μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου, συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη.

Την παραίτησή τους έχουν επίσης υποβάλει ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ροδόλφος Μορώνης.

Στην επιστολή παραιτήσής του ο κ. Ζούλας, όπως και όλοι όσοι παραιτήθηκαν ώς τώρα, καταγγέλλει «κυβερνητικές παρεμβάσεις και απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας στη ΝΕΡΙΤ».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,
» Αγαπητοί συνάδελφοι,
» Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της 1ης τρέχοντος μηνός κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου -αμετάκλητης αυτή τη φορά- αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.  Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές  παρεμβάσεις, όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.
» Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους  μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου.
» Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει προορισμό την συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης. Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο. Ήδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη. Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια. 
» Με εκτίμηση
» Ανδρέας Χ. Ζούλας

πηγη:https://www.tovima.gr/2014/10/03/media/paraitisi-andrea-zoyla-apo-to-epoptiko-symboylio-tis-nerit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου