ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Σαν σήμερα στις 2-6-1941 στο Κοντομαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη (video)

Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοε 2016
1.  Το video  δημιουργήθηκε από καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ Ακρωτηρίου Χανίων σε συνεργασία με κατοίκους και το σύλλογο νέων του χωριού Κοντομαρί (τους οποίους ως ΕΠΑ.Λ Ακρωτηρίου ευχαριστούμε πολύ).
2.  Το video  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Αυτή πραγματοποιήθηκε όχι σε αίθουσα του σχολείου αλλά στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό Κοντομαρί, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά (στον οποίο ανήκει το χωριό), το Τοπικό Συμβούλιο και το Σύλλογο νέων. Οι μαθητές και οι καθηγητές πρώτα με ιδιαίτερη συγκίνηση  κατέθεσαν στεφάνι και λουλούδια στο χώρο της θυσίας. Ύστερα μαζί με πολλούς κατοίκους του χωριού παρακολούθησαν την εκδήλωση (κατάθεση προσωπικών μαρτυριών από κατοίκους, video, απαγγελία, χορό) στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.
3. Στο video ακούγεται η προσωπική μαρτυρία του κ. Βασίλη Παπαδάκη, αυτόπτη μάρτυρα της εκτέλεσης των 24 κατοίκων του χωριού Κοντομαρί. Ο Βασίλης Παπαδάκης σε ηλικία οκτώ ετών είδε τα γεγονότα της εκτέλεσης· η αφήγηση αυτή είναι η προσωπική του συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
4. Στο video εμφανίζονται οι φωτογραφίες της εκτέλεσης. Τραβήχτηκαν από τον Franz Peter Weixler, που ήταν ο πολεμικός ανταποκριτής της Βέρμαχτ (ανταποκριτής προπαγάνδας). Αυτός  φωτογράφισε την εκτέλεση. Το 1980 το φωτογραφικό υλικό - που εν τω μεταξύ βρέθηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο - δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ''Ταχυδρόμος', από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο και κατόπιν εκδόθηκε σε βιβλίο.
5. Η εκτέλεση έγινε από
απόσπασμα αλεξιπτωτιστών υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού της Luftwaffe, Horst Trebes και με βάση διαταγή του στρατηγού Kurt Student και ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν αντίποινα για το λαϊκό πόλεμο τον οποίο αντέταξε η πλειοψηφία των Κρητικών στην από αέρος εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων την 21η  Μαΐου του 1941. Οι κάτοικοι του Κοντομαρί συμμετείχαν -όπως και όλα τα άλλα χωριά- σ’ αυτό τον πόλεμο. 
 6.  Όσοι ακούτε την αφήγηση και βλέπετε τις φωτογραφίες μην παρασύρεστε από τη σημερινή πλημμυρίδα τηλεοπτικής και κινηματογραφικής  βίας· να θυμάστε ότι δεν είναι σκηνές από ταινία αλλά πραγματικότητα· οι εκτελεσμένοι δεν είναι ηθοποιοί αλλά άνθρωποι καθημερινοί που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου