ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Τι αλλάζει σχετικά με την αποζημίωση απόλυσης - Τι ισχύει για την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου

Αλλάζει από τον επόμενο μήνα ο τρόπος πληρωμής της αποζημίωσης απόλυσης αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

Όπως αναφέρεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019 θα πρέπει να πιστώνονται υποχρεωτικά στον τραπεζικό λογαριασμό οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η αποζημίωση απόλυσης.

"Οι εργοδότες θα
καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωση απόλυσής τους, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά. Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

"Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 1 επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν", σύμφωνα με την ΚΥΑ.


Τι ισχύει για την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου

Όπως αναφέρεται σε απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικαλούνται τους βάσιμους λόγους για τις απολύσεις των εργαζομένων τους. 

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επικαλούνται, όταν συμπληρώνουν το έντυπο Ε6 - για την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση) - στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη,τον βάσιμο λόγο από μία λίστα που θα δίνει τρεις επιλογές:

- Ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας,

- Συμπεριφορά του εργαζομένου 

- Λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης

(ΔΕ 24/6/19)

πηγή:eisodima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου