ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ - ΠΩΣ , ΠΟΤΕ, ΠΟΥ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΠ


Χιλιάδες είναι οι απολυμάνσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε δημόσια κτήρια όπως, σχολεία, γυμναστήρια, δημαρχεία, σε αστικές συγκοινωνίες καθώς και σε ιδιωτικά κτήρια μετά την έξαρση του κορωναϊού στη χώρα μας.  Με αμείωτο ρυθμό δουλεύουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών απολύμανσης, ενώ τα απολυμαντικά στο εμπόριο «έχουν κάνει φτερά».

Όπως αναφέρει στο GRTimes η Βασιλική Παπαγεωργίου, υπεύθυνη της ..........., που προσφέρει υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η ζήτηση στις υπηρεσίες απολύμανσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό, γιατί ο κόσμος έχει φοβηθεί. 
«Καλό είναι να γίνονται οι απολυμάνσεις από τα εξειδικευμένα συνεργεία, γιατί εμείς ψεκάζουμε με ειδικά μηχανήματα κατ’ όγκο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια καθαρίστρια που καθαρίζει τις επιφάνειες με απολυμαντικό ή χλώριο. Με τις απολυμάνσεις δηλαδή ψεκάζονται όλες τις επιφάνειες που μπορεί να ακουμπήσει κάποιος και να μολυνθεί» 

εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βλάχος, ιδιοκτήτης του «Συνεργείου Καθαρισμού ...............» σημειώνει στο GRTimes πως με αφορμή την έξαρση του κορωναϊού, όλο και περισσότεροι ζητάνε απολύμανση......

Σε πρώτη φάση οι εταιρίες ζητάνε προληπτικά απολύμανση, γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να υπάρχει στο χώρο. 
Σε δεύτερη φάση αν προκύψει κάποιο κρούσμα, θα ζητήσουν επαναληπτική εφαρμογή. 

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως πως δεν φτάνει μόνο η απολύμανση.

 Καταλυτικός παράγοντας είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του χώρου καθώς και οι ατομικοί κανόνες υγιεινής. «Αν υπάρχει κάποιο κρούσμα ή κάποια ίωση, καλό είναι να ξαναγίνει απολύμανση» αναφέρει η κ. Παπαγεωργίου.


«Θα είναι ψέματα αν πει κάποιος στον κόσμο πως με την απολύμανση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Για να καταλάβει ο κόσμος, η απολύμανση αντιμετωπίζει οποιοδήποτε μικρόβιο υπάρχει την μέρα που γίνεται η απολύμανση. Αν γίνει μια απολύμανση στο γραφείο σας για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται σε απόλυτο βαθμό οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιός υπάρχει στο χώρο. Τώρα αν μετά από δυο τρεις μέρες έρθει κάποιος που έχει οποιονδήποτε ιό όχι αποκλειστικά τον κορωναϊό , και τον μεταφέρει, δεν θα πρέπει να θεωρεί κανείς δεδομένο ότι υπάρχει προφύλαξη λόγω της προηγούμενης απολύμανσης» 
αποσαφηνίζει ο κ. Βλάχος (ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και απολύμανσης).
(αναδημ. αποσπάσματος  απο ρεπορτάζ του grtimes.gr )
========================================================

Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό για τον καθαρισμό και την απολύμανση σχολείων/πανεπιστημίων, χώρων αναμονής, μαθητικών/φοιτητικών εστιών χώρων εργασίας που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2
===================================
Οι διευκρινίσεις αφορούν τον καθαρισμό και την απολύμανση σχολείων/πανεπιστημίων, χώρων εργασίας, δωματίων ξενοδοχείων, χώρων αναμονής, μαθητικών/φοιτητικών εστιών και
οικοτροφείων όπου έχει παραμείνει για κάποιο χρόνο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19.

Αρκετοί αντιμικροβιακοί παράγοντες έχουν ελεγχθεί κατά διαφόρων κορωνοϊών (Πίνακας 1). Κάποια από τα ενεργά συστατικά, π.χ. το υποχλωριώδες νάτριο (που περιέχεται στην οικιακή χλωρίνη) και η αιθανόλη, χρησιμοποιούνται ευρέως σε μη υγειονομικές και μη εργαστηριακές μονάδες.

Πίνακας 1. Αντιμικροβιακοί παράγοντες με αποτελεσματικότητα κατά διαφόρων κορωνοϊών


Παρόλο που δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των παραπάνω αντιμικροβιακών παραγόντων κατά του συγκεκριμένου ιού SARS-CoV-2, προτείνεται η χρήση 0.1% υποχλωριώδους νατρίου (αραίωση 1:50 αν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη αρχικής συγκέντρωσης 5%) μετά από τον καθαρισμό με ουδέτερο απορρυπαντικό. 
Για επιφάνειες που είναι πιθανόν να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, είναι απαραίτητη η χρήση αιθανόλης με συγκέντρωση 70% κατόπιν του καθαρισμού με ουδέτερο απορρυπαντικό.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο προστατευτικό ατομικό εξοπλισμό. Πρέπει να ακολουθείται ο σωστός τρόπος εφαρμογής και απόρριψης του εξοπλισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω απευθυνθείτε στις σχετικές τεχνικές οδηγίες του  ECDC με τίτλο “Safe use of personal protective equipment in the treatment of infectious diseases of highconsequence”  (https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/media/en/Publications/safe-use-of-ppe.pdf).

Ο απορριπτόμενος εξοπλισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιθανό μολυσματικό υλικό και να απορρίπτεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Εφόσον χρησιμοποιηθεί προστατευτικός εξοπλισμός που δεν είναι μίας χρήσης, επιβάλλεται η απολύμανσή του με τα κατάλληλα απολυμαντικά (π.χ. 0.1% υποχλωριώδες νάτριο ή 70% αιθανόλη) μετά από κάθε χρήση. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν άλλα απολυμαντικά, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Κατά τη χρήση των απολυμαντικών πρέπει ο χώρος να είναι καλά αεριζόμενος.

Ο προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3
Προστατευτικά γυαλιά
Προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μίας χρήσης
Γάντια μίας χρήσης

Όλες οι επιφάνειες που έχουν ενδεχομένως μολυνθεί, όπως τοίχοι και παράθυρα, η λεκάνη της τουαλέτας και οι επιφάνειες του μπάνιου, πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά. 
Όλα τα υφάσματα (κουρτίνες, σεντόνια, κλπ) πρέπει να πλένονται με καυτό νερό (90oC) και προσθήκη απορρυπαντικού. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης των υφασμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά προϊόντα που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο ή απολυμαντικά μέσα ειδικά για τα υφάσματα αυτά.

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της απολύμανσης

Οι διευκρινίσεις αφορούν τον καθαρισμό και την απολύμανση σχολείων/πανεπιστημίων, χώρων εργασίας, δωματίων ξενοδοχείων, χώρων αναμονής, μαθητικών/φοιτητικών εστιών και οικοτροφείων όπου έχει παραμείνει για κάποιο χρόνο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19.

Οι δημόσιοι χώροι από όπου έχει απλώς περάσει το συμπτωματικό άτομο, όπως οι διάδρομοι, συστήνεται να καθαρίζονται σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες καθαρισμού του φορέα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του απορρυπαντικού/απολυμαντικού και τη σχετική εθνική νομοθεσία.

Οι επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή το συμπτωματικό άτομο θα πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. 

Αυτές οι επιφάνειες περιλαμβάνουν:

αντικείμενα που είναι εμφανώς λερωμένα/μολυσμένα με σωματικά υγρά
όλες τις επιφάνειες που έχουν πιθανώς μολυνθεί όπως μπάνια, τουαλέτες, πόμολα, τηλέφωνα, θρανία, υπολογιστές κ.α.

Για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των σκληρών επιφανειών, των πατωμάτων, των καρεκλών, των πόμολων, κ.α., πρέπει να χρησιμοποιούνται πανάκια/υφάσματα μίας χρήσης ή χαρτί καθαρισμού καθώς και σφουγγαρίστρες με αποσπώμενες κεφαλές. Τα πανάκια/υφάσματα, το χαρτί και οι κεφαλές από τις σφουγγαρίστρες  θα πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε χρήση σε ειδικές σακούλες και να αντιμετωπίζονται ως μολυσματικά απόβλητα στην περίπτωση που ο καθαρισμός αφορά χώρους από όπου έχει περάσει επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Πρέπει να αποφεύγεται το πιτσίλισμα και o ψεκασμός κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και της απολύμανσης.

Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν μπορούν να καθαριστούν, πλυθούν ή/και απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω, όπως π.χ. έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρισμός με ατμό.

Παρ’ ότι είναι ακόμα άγνωστο σε ποιο χρονικό σημείο μηδενίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης από το περιβάλλον, εκτιμάται ότι αυτός θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες που έχουν γίνει με τους ιούς SARS-CoV και MERS-CoV δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κίνδυνος είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά μέσα σε 72 ώρες. Για τον λόγο αυτό, αν είναι εφικτό, συστήνεται να γίνει ο καθαρισμός 72 ώρες μετά από την παρουσία του πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο χώρο, γιατί το ιικό φορτίο αναμένεται ότι θα έχει μειωθεί σημαντικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.


Συστήνεται να κρατούνται τα στοιχεία επικοινωνίας του προσωπικού καθαριότητας στις περιπτώσεις πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, για πιθανή ιχνηλάτηση επαφών και παρακολούθηση για 14 ημέρες μετά τον καθαρισμό.

πηγη:alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου