ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΠΟΣΠΕΡΤ:ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ



                                         

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   

Αγία Παρασκευή  21/3/2020

ΟΦΕΙΛΕΙ  ΝΑ  ΦΕΡΘΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ


Έχουν περάσει  ήδη  εννέα  24ωρα  από την ημέρα  που η διοίκηση  Γαμπρίτσου – Ζούλα  ανακοίνωσε  ότι  επιβεβαιώθηκε το πρώτο  κρούσμα  λοίμωξης από τον κορονοϊό  σε  εργαζόμενο στην ΕΡΤ.  Εννέα  ημέρες  από τότε  που  υποσχόταν  πως  «…θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με απόλυτη προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και δευτερευόντως την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ…». 
Επί της ουσίας  κούφια λόγια  αφού   όπως βιώνουμε όλοι μας, η διοίκηση  καθημερινά με τις  εντολές και τις αποφάσεις της, όχι μόνο αναιρεί  τον ίδιο της τον εαυτό και όσα  βαρύγδουπα  γράφει σε δελτία τύπου, ανακοινώσεις και emails προς εργαζόμενους, αλλά παραβιάζει κατάφωρα οδηγίες και εντολές  για  την αντιμετώπιση  της πανδημίας, όπως αυτές  καταγράφονται σε ΠΝΠ, εγκυκλίους, δημοσιεύσεις του ΕΟΔΥ, πρωθυπουργικά  διαγγέλματα, υπουργικές αποφάσεις, προτροπές  της επιτροπής  δημόσιας υγείας κ.α. 

Η διοίκηση συνεχίζει να δείχνει δείγματα  αλαζονείας και αυταρχισμού ακόμα και τώρα! Και με «φετφά» προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στην ΕΡΤ με αντικρουόμενες και αντιφατικές αποφάσεις και θέτει στην έκθεση του κορονοϊού την Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ.                                                  
Μέχρι σήμερα και παρά τις επιστολές μας προς αυτή, καθώς και των προτάσεων μας στη μια και μοναδική! συνάντηση που είχαμε όταν μας ανακοίνωσαν επίσημα το πρώτο κρούσμα σε συνάδελφο, η διοίκηση συνεχίζει να  λειτουργεί και να παίρνει αποφάσεις ερήμην των εκπροσώπων των εργαζομένων και ο καθένας μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Αξίζει όμως να διακινδυνεύονται τα παραπάνω για μικροπολιτικούς, μικροσυνδικαλιστικούς και ιδιοτελείς λόγους; Πολλά από όσα πρέπει δεν έχουν γίνει και την ευθύνη την φέρει ακέραια η διοίκηση και σε αυτό  δε χωρούν δικαιολογίες και ημίμετρα.                                                                                                                                                        
Μπαίνοντας στη  «δεύτερη φάση» αυτής της πανδημίας ως  χώρα και φυσικά ως εταιρεία, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν με αυταπάρνηση σε ότι τους ζητήθηκε ακόμα και όταν οι συνθήκες  εργασίας  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Τα γάντια και οι μάσκες που έλεγαν πριν εννέα ημέρες ότι είχαν ήδη  μοιράσει βρέθηκαν τελικά  προχθές στο γραφείο υποδοχής  της εισόδου του ραδιομεγάρου για να μοιράζονται με «φειδώ» σε όσους τα ζητούσαν. Την επομένη  email από την διεύθυνση ανθρωπίνου  δυναμικού μας ξεκαθάριζε  ότι  δεν χρειάζονται όλοι  οι εργαζόμενοι μάσκες  παρά μόνο όσοι είναι άρρωστοι ή δουλεύουν  σε  υγειονομικές υπηρεσίες.                                                     Το ότι πρέπει όλοι μας να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα και συνείδηση  σα να είμαστε φορείς του κορονοϊού, το ξεχνούν.

Λίγες ημέρες πριν η διοίκηση ανακοίνωνε με στόμφο τα έκτακτα μέτρα  για την προστασία  από τον κορονοϊό και τον περιορισμό της διασποράς του, μιλώντας  για
δραστική περικοπή του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την παραγωγή των ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων, για  τέσσερις ανεξάρτητες βάρδιες, οι οποίες θα εργάζονται σε διαφορετικούς χώρους και γραφεία, για απολύμανση στο «μεσοδιάστημα» των χώρων στους οποίους εκ των πραγμάτων απαιτείται η συνύπαρξη εργαζομένων όπως π.χ. τα στούντιο και τα κοντρόλ, οι αίθουσες σύνταξης και τα μοντάζ, το μάστερ, η ροή - ανάλογα και στο ραδιόφωνο κλπ, ότι  θα τηρούνται αυστηρώς οι αποστάσεις ασφαλείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ ή πως κάθε εβδομάδα ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων δεν θα εντάσσεται στις εν λόγω βάρδιες, προκειμένου να λειτουργήσει ως εναλλακτικό προσωπικό σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.  (Δεν θα σχολιάσουμε ότι στα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων και στους περιφερειακούς σταθμούς  τα έκτακτα μέτρα μάλλον έχουν την έννοια  «κάντε ότι καταλαβαίνετε»)

Η διοίκηση ακροβατώντας μεταξύ της δουλείας και της δουλειάς προσπαθεί κυρίαρχα να εξυπηρετήσει φίλους και «υποχρεώσεις» σε τρίτους, βάζει σε δεύτερη μοίρα και υποβαθμίζει όλα όσα έχει υποχρεώσει να κάνει και μερικά έχει εξαγγείλει αλλά στην πράξη αυτοαναιρείται.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 άλλαξε, υπάρχει συνεχής ροή γεγονός  που σημαίνει  ότι τα δύο τηλεοπτικά studios στα οποία πραγματοποιούνται οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων βρίσκονται σε λειτουργία από τις 5 το πρωί έως τη 1 το βράδυ  και μάλιστα  το  ένα εξ αυτών (studio1) να θεωρείται  από τους  συναδέλφους  ως  «υγειονομική»  βόμβα (πόσες φορές θα το επισημάνουμε;) αφού στα 3,5 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου στο control  συνωστίζονται για πολλές ώρες  από 9 έως και 18 άτομα.

Σε ότι αφορά  την απολύμανση, αυτή πολύ απλά δεν γίνεται, ούτε στο «μεσοδιάστημα» διακοπής  λειτουργίας  στη 1 το βράδυ όπου  σταματούν για ένα τετράωρο, εκτός  κι αν εννοούν  ως απολύμανση χώρου και μηχανημάτων τις υπηρεσίες  καθαριότητας που προσφέρουν  αγόγγυστα οι «εργολαβικές» καθαρίστριες που πολλές φορές δεν έχουν την κατάλληλη προστασία και σίγουρα όχι την εξειδίκευση και τις συσκευές που απαιτούνται για  πιστοποιημένη  υγειονομική απολύμανση .

Στο ραδιόφωνο  όπου και εκεί επικρατούν παρόμοιες συνθήκες, η διοίκηση φρόντισε  να φορτώσει  ακόμα  περισσότερο «ζωντανό» πρόγραμμα και άρα να αυξηθούν οι ανάγκες για βάρδιες, γεγονός που ενδεχομένως  θα  μπορούσε  να αιτιολογηθεί αν επρόκειτο  για ενημερωτικές  εκπομπές  σχετικές με την πανδημία  στο πρώτο πρόγραμμα, όμως  πρόκειται  για ζωντανές  ΜΗ ενημερωτικές  εκπομπές  (μουσικές κλπ), με πρώτη συνέπεια τον κίνδυνο να καταργηθούν εκ των πραγμάτων  οι «βάρδιες εφεδρείας»  (στην τηλεόραση έτσι κι αλλιώς λόγω μεγαλύτερων  ελλείψεων προσωπικού δεν  υπάρχουν  σε όλη την έκταση  και σε όλα τα τμήματα «βάρδιες εφεδρείας»).Η μετάδοση των Ι. Ακολουθιών  από τις Εκκλησίες, δίνονται σε  ιδιωτικά συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων (προσυμφωνημένο εδώ και μέρες) με δικαιολογία την άρνηση του αρμόδιου προϊστάμενου να διαθέσει στα δικά μας συνεργεία δυο (!!!) εικονολήπτες.Στην πράξη αναδεικνύονται περίτρανα τα τεράστια κενά σε προσωπικό, όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να τα  κρύψουν. 

Σαν ομοσπονδία  που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία  των εργαζομένων στην ΕΡΤ είχαμε από την αρχή  τονίσει στη διοίκηση  και γραπτά και προφορικά  ότι όπως πάντα έτσι και τώρα  θα βοηθήσουμε  με όλες μας τις δυνάμεις  ώστε  η ΕΡΤ  να ανταποκριθεί πλήρως  στην αποστολή της αυτές  τις δύσκολες  ώρες. Είχαμε επισημάνει επίσης τις δικές της ευθύνες,  όπως και ότι το καλύτερο  αποτέλεσμα  στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής θα έλθει μόνο εάν υπάρχει μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων  συνεργασία  και κατανόηση (όπως γίνεται παντού και ανακοινώνεται αρμοδίως).

Δυστυχώς  για άλλη μια φορά οι διορισμένοι της  διοίκησης μας δείχνουν,  ότι  αντιλαμβάνονται  ως  «συνεργασία»  την απόλυτη υπακοή  των εργαζομένων σε εντολές και αποφάσεις που υπό τις παρούσες  συνθήκες  θέτουν  σε κίνδυνο  την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ αποδεικνύουν  ότι  το ενδιαφέρον τους  για  το προσωπικό  είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό και πως γίνεται ουσιαστικό μόνο σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση  όσων  με  διαπιστευτήρια  του Μαξίμου  πήραν  καλοπληρωμένες εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ  υπήρχε και υπάρχει για  χάρη  των εργαζόμενων  κι όχι για να  δίνει «χαρά»  στις διοικήσεις  και στους εντολείς τους, παίζοντας  τον ρόλο  του εφησυχαστή ή του  αμορτισέρ της δίκαιης  οργής  και αγανάκτησης  αυτών που μοχθούν  νύχτα μέρα  κάτω από άθλιες συνθήκες.

Απαιτούμε από τη διοίκηση και τα στελέχη της ιεραρχίας να φερθούν υπεύθυνα αυτές τις δύσκολες ώρες και να  υπακούν στους νόμους και τις οδηγίες  των αρμοδίων  οργάνων, εφαρμόζοντας στην πράξη  όλα τα  απαραίτητα μέτρα  για  την προστασία  και την ασφάλεια ΟΛΩΝ  των εργαζομένων, ανεξάρτητα αν είναι υπάλληλοι  της ΕΡΤ,«εργολαβικοί», «επι έργω», συμβασιούχοι ή εξωτερικοί συνεργάτες.

Κύριοι της διοίκησης δεν είναι ώρα εκδίκησης, ρεβανσισμού και καμαρίλας.Δεν είναι η ώρα για να εξυπηρετήσετε  τις πολιτικές «ανάγκες» των εντολέων σας και τις προσωπικές «ανάγκες» των κάθε λογής ημετέρων, εφαρμόζοντας ένα οργανόγραμμα και έναν γενικό κανονισμό προσωπικού που δεν έχει τη συναίνεση από κανένα σωματείο. Η επιμονή και η βιασύνη  σας για την εφαρμογή τους - ξεκινώντας το οργανόγραμμά σας από εβδομάδα με τους συναδέλφους δημοσιογράφους – δείχνει αφενός ότι δεν έχετε αντιληφθεί  τις ειδικές περιστάσεις που υπάρχουν  και που αφορούν και στην ΕΡΤ, αφετέρου  τις δόλιες σκέψεις και τους στόχους σας που όπως έχουμε  αναλύσει και στο παρελθόν, μόνο καλό δεν προοιωνίζουν για την δημόσια ραδιοτηλεόραση.   

Τονίζουμε στην διοίκηση της ΕΡΤ και σε όλα τα στελέχη της ιεραρχίας, ότι κανείς  δεν έχει ασυλία όσο «ψηλά κι αν βρίσκεται», ούτε  εξαιρείται των βαρύτατων ποινικών  ευθυνών, που προκύπτουν από την παραβίαση  ή μη τήρηση  των οδηγιών και των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση  αυτής  της πανδημίας και κυρίως  αυτών  που  αφορούν στον περιορισμό  της διασποράς  του  κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας  υγείας.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία αλαζονική ή παράνομη  συμπεριφορά ή ενέργεια της διοίκησης  της ΕΡΤ που μετατρέπει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε οιονεί υγειονομική βόμβα και τους εργαζόμενους   σε αναλώσιμα τεμάχια  ή παίκτες  ρώσικης ρουλέτας.
                                      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου