ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΚΕΔ: "Ακούγεται ότι η έκδοση ΠΝΠ για περιορισμό της σκέψης μάλλον αναβάλλεται. Είναι το μόνο ΔΙΚΑΙΩΜΑ που, ότι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας στερήσουν"



O συνάδελφος Κώστας Μπετινάκης ιστορικό στέλεχος της ΕΣΗΕΑ και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, με την τελευταία ανάρτηση του στην ιστοσελίδα www.styx.gr ,   αναλύει σε βάθος το επίκαιρο ζήτημα με τον φόβο του κοροναϊού και την πανδημία. 
                                                                            Σάββατο, 21 Μάρτιος 2020
Ο κοροναϊός είναι η τέλεια κάλυψη
για την κατοχή του μυαλού
                            Γράφει ο  ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

     Ο  σπουδαίος Γάλλο-Αλγερινός μυθιστοριογράφος Aλμπέρ Καμί (*), το 1947 με το έργο του «Η πανούκλα», μας προειδοποιεί σήμερα, αλλά με προειδοποίηση κρυπτογραφημένη.  

Η μυθιστορία περιστρέφεται γύρω από την κακοήθη ασθένεια που ξεσπά σε πόλη που τίθεται σε καραντίνα όταν οι αρχές εκδίδουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Αφού πρώτα αρνούνται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, οι άνθρωποι σταδιακά πανικοβάλλονται και αισθάνονται οδυνηρά απομονωμένοι. Ο φόβος του θανάτου τρέχει αχαλίνωτος, όπως και σήμερα με τον κοροναϊό.
Οι αρχές εφαρμόζουν τον στρατιωτικό νόμο καθώς προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι τρομερή, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συσχέτιση, ειδικά σε ομάδες, και καλύτερα να υπακούν σε εντολές 
αλλιώς πολλοί θα πεθάνουν. 
Πριν συμβεί αυτό και εμφανισθούν τα πρώτα σημάδια ότι κάτι πάει άσχημα, οι πολίτες της πόλης Οράν, της Αλγερίας παραμένουν σε άγνοια, επειδή
«εργάζονται σκληρά, αλλά μόνο με σκοπό να γίνουν πλούσιοι».
 Για αυτούς η πανούκλα είναι "αδιανόητη", η αφαίρεση, μέχρις ότου όλες οι αρνήσεις τους σπαταληθούν, καθώς η αλήθεια αναδύεται όταν οι γείτονες και οι οικογένειές τους αρχίσουν να πεθαίνουν από την ασθένεια.
  Είμαστε όλοι μολυσμένοι με το κακό που καταστρέφει την ψυχή που οι ηγέτες μας έχουν χαλάσει τον κόσμο με την φονική μάστιγα  που τώρα κρύβεται πίσω από το φόβο του κοροναϊού ο οποίος χρησιμοποιείται για να θεσπίσει αυστηρούς κυβερνητικούς ελέγχους, πολλοί από τους οποίους θα φανούν τους επόμενους μήνες , όπως συνέβη και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο κοροναϊός είναι η τέλεια κάλυψη-ιστορία για την κατοχή του μυαλού του κοινού από προπαγανδιστική συσκευή που έχει γίνει ακόμη πιο δόλια τα τελευταία 19 χρόνια.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πού είναι οι ειδήσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Ιράκ, την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία κ.λ.π; 
Δεν υπάρχουν στα κύρια μέσα ενημέρωσης του συρμού, και ελάχιστα στα εναλλακτικά Μέσα. Έχουν σταματήσει οι ενέργειες αυτές; Φυσικά και όχι. Οι ειδήσεις αυτές, έχουν εξαφανιστεί.
Διότι ζούμε σε πανούκλα και η πανούκλα ζει μέσα μας. Αλλά για τους περισσότερους , το Covid-19 είναι η πληγή, επειδή η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν πει ότι είναι.
Τώρα είναι όλα σχετικά με εμάς και τον πανικό των κοροναϊών.

(*)Η πανούκλα είναι η αλληγορική απεικόνιση της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Camus είχε ζήσει την εμπειρία αυτή ως μέλος της Γαλλικής Αντίστασης. Ήταν συγγραφέας και συντάκτης της υπόγειας εφημερίδας Resistance Combat.
Όταν πέθανε πριν από εξήντα χρόνια στη νεαρή ηλικία των σαράντα έξι, ο Καμί είχε γράψει ήδη το The Stranger, The Fall και The Plague και είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.



Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Σχόλιο από το fb (kedpress)
Ο Κύριος καθηγητής  έχει θυμώσει και αγριεύει.   Η πολιτική προστασία  συνοφρυωμένη  γνωρίζει που πάμε και κυρίως ποιοι περνούν από τις μπάρες.  Kαι  δεν σηκώνουν   κουβέντα.  Το  bullying απέναντι στη δημοσιογραφική  ερώτηση  που όπως φάνηκε ,στη ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ, ήταν  «εκτός γραμμής» τα λέει  όλα.
Βεβαίως τα διαγγέλματα  ακολουθούν το ένα το  άλλο και δίνουν τον τόνο.  Η αντιπολίτευση θέλει, λέει, να  είναι  χρήσιμη  και κάτι ψελλίζει. Ο κόσμος  που χάνει το δώρο του και  την δουλειά του, τρελαίνεται  τώρα και με το θεώρημα  εκείνου του Ευκλείδη που επικροτεί, από την ιστοσελίδα του, «την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα»!  
Πάντως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο: Ο  θεατρίνος του  Σαββάτου  ανησυχεί  πιο πολύ από μας και κάθε βράδυ  πλένει διαρκώς και σχολαστικά τα χέρια του.  Ίσως θέλει να δείξει ότι είχε την  πρόνοια να ψωνίσει νωρίς αντισηπτικά.
Κι εμείς;….. Μένουμε σπίτι, επειδή μας κλείνουν μέσα, για να ζήσουμε!..
Ακούγεται ότι η  έκδοση ΠΝΠ για περιορισμό της σκέψης  μάλλον αναβάλλεται. Είναι το μόνο ΔΙΚΑΙΩΜΑ που, ότι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας  στερήσουν. Δ. Τς
                                                                                            21/03/2020

Τα κείμενα κοινοποιούνται  από την Γραμματεία της Κίνησης  Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου