ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΜΕ
Αγία Παρασκευή  22/3/2020

Προς τους κ.κ.
Γιώργο Καλοφωλιά Δ/νση Εσωτερικής Παραγωγής Ενημέρωσης
Χρήστο Φασόη Δν/ση  Εσωτερικής Παραγωγής Τηλεόρασης

Κοινοποίηση
Πρόεδρο Δ.Σ 
Διευθύνοντα Σύμβουλο
Γενικό  Δ/ντή Ενημέρωσης
Γενικό Δ/ντή Τηλεόρασης 

Θεωρούμε ζωτικά αναγκαίο αυτές τις κρίσιμες στιγμές να επισημάνουμε τα εξής:


• Οι χώροι καθημερινής χρήσης πρώτης γραμμής (ροή, master, studio, μοντάζ, αίθουσα σύνταξης κ.α.), οι οποίοι είναι οι πλέον επίφοβοι για την μετάδοση του ιού, πρέπει να απολυμαίνονται από τα ειδικά συνεργεία καθημερινά τις ώρες που δεν λειτουργούν, πράγμα που δεν συμβαίνει, πράγμα το οποίο συνιστά επικίνδυνη αμέλεια. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στους υπόλοιπους χώρους σε συχνά τακτά διαστήματα εντός της κάθε εβδομάδας. Επίσης, δεδομένης της αναμενόμενης εποχικής ανόδου της θερμοκρασίας, πρέπει έγκαιρα να εξασφαλισθεί  και να πιστοποιηθεί η σωστή λειτουργία του κεντρικού κλιματισμού καθώς και ο συνεχής του έλεγχος, δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια.
• Κατά την εκπομπή των ειδήσεων και των εκπομπών πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται και η αίθουσα σύνταξης, ώστε να μην παρατηρείται επικίνδυνος συνωστισμός στα πλατώ κατά την ώρα της μετάδοσης.
• Οι εργαζόμενοι των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (μέχρι στιγμής) που αναμεταδίδουν τις ακολουθίες της εκκλησίας πρέπει να μένουν εκτός άλλων εργασιών  - βαρδιών εντός του ραδιομεγάρου, πόσο μάλλον την ίδια εβδομάδα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και η συνακόλουθη και άσκοπη αύξηση του εργασιακού στρες. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλες εξωτερικές μεταδόσεις. Αν χρειαστεί να αναλάβουν εργασία εντός,  θα πρέπει να μεσολαβήσει το αναγκαίο διάστημα ασφαλείας.
  • Η συνδρομή των σκηνοθετών του προγράμματος στο έργο της ροής του προγράμματος είναι επιβεβλημένη όσο οι συνάδελφοι της ροής μένουν σε καραντίνα, καθώς και σε ανάλογες ανάγκες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί επιστροφή σε καταστάσεις του παρελθόντος, οι οποίες με προσπάθειες του σωματείου μας αντικαταστάθηκαν από την κανονική σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Επιπλέον, ο συντονισμός της ροής έχει νόημα, εφόσον οι συντελεστές των εκπομπών και των δελτίων λαμβάνουν υπόψη τους και σέβονται τον προγραμματισμό της ροής.
• Για τη συνδρομή προσώπων των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων σε αντικείμενα  εργασίας της ενημέρωσης και των ειδήσεων με τα οποία έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση, οφείλουν οι διευθύνσεις, κατόπιν προγραμματισμού, να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο εξοικείωσης, με σεβασμό στα πρόσωπα και την επαγγελματική διαδρομή τους. Απαράδεκτες ενέργειες ή αμέλειες που αυξάνουν το εργασιακό στρες εν μέσω  επικίνδυνων συνθηκών σημειώνονται και αξιολογούνται πρώτα ως προς την υγεία των εργαζομένων και ύστερα ως προς τις βλάβες της εταιρείας στον αέρα του προγράμματος, την απώλεια πληρωμένων διαφημίσεων, κ.ά.  Και εδώ η συνδρομή επιβάλλεται από την έκτακτη κατάσταση και για όσο αυτή διαρκεί.
• Σε κάθε περίπτωση οι διευθύνσεις οφείλουν να επιδεικνύουν προσοχή και σεβασμό στα στελέχη που καλούνται και σηκώνουν το βάρος πολλών και ποικίλλων αναγκών, να λαμβάνουν υπόψη τους στον καταμερισμό εργασιών τις ιδιαίτερες οικογενειακές και άλλες ανάγκες του κάθε προσώπου που δεν εμπίπτουν απαραίτητα στο γράμμα των εγκυκλίων και γενικών οδηγιών, καθώς και την ιστορική διαδρομή και συμβολή της κάθε μίας και του καθένα στην εταιρεία. Τακτικές «διαρροής» διευθυντικής αλληλογραφίας στο διαδίκτυο ως μέσο ψυχολογικής πίεσης, αξιολογούνται ως επικίνδυνες για την υγεία και βλαπτικές για την  αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, σημειώνονται και θα αντιμετωπισθούν οπωσδήποτε.
• Απαιτείται απόλυτος σεβασμός στους συναδέλφους των ευπαθών ομάδων, δεν «κάνουν τους άρρωστους». Αυτό, δεν το αναφέρουμε χωρίς λόγο.
• Τέλος, επισημαίνουμε πως εκτός της συνδρομής στην ενημέρωση για αυτή τη παγκόσμια προσβολή από τον covid 19, το πρόγραμμα οφείλει να συνεχίσει στο μέτρο του εφικτού την εσωτερική παραγωγή του με μικρά project, πιθανά και με τη συνδρομή άλλων διευθύνσεων. Η ΕΡΤ είναι και αποδεικνύεται ο αναγκαίος φορέας ενημέρωσης αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, αλλά και ψυχαγωγίας και πολιτισμού, πράγματα εξίσου ζωτικά για τον απομονωμένο και απειλούμενο πολίτη, τα οποία εκπορεύονται από όλες τις δομές της, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
• Ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας έχοντας καθημερινά στο νου μας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
• Η επιστολή αυτή έχει το χαρακτήρα της πρώτης και τελευταίας επισήμανσης για τα θέματα που αφορούν τη ζωή και την υγεία όλων μας.
Για το  Δ.Σ. ο πρόεδρος Λεωνίδας Λουκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου