ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Νέα καταγγελία από εργαζόμενους: «Η TELEPERFORMANCE επιλέγει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

(Αναδημ. απο το koutipandoras.gr)

Μια καταγγελία που υπογράφεται από «εργαζόμενους της TELEPERFORMANCE HELLAS» έφτασε στο Κουτί της Πανδώρας, αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία εν μέσω των συνεπειών του lockdown λόγω κορονοϊού.

Στην καταγγελία υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα τηλεργασίας δεν έχει δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 άτομα να είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν καθημερινά στα γραφεία της εταιρείας.
Η καταγγελία λαμβάνει χώρα μετά την αποκάλυψη ότι η ίδια εταιρεία έστειλε κάμερες στα σπίτια εργαζομένων με σκοπό να τους παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Ολόκληρη η καταγγελία που λάβαμε έχει ως εξής:

Όλοι γνωρίζουμε την δύσκολη εποχή που διάγουμε, η οποία απαιτεί αλληλεγγύη και σεβασμό σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Παρόλη τη σοβαρότητα της υπάρχουσας κατάστασης είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης από μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, φυσικά με τις ευλογίες του κράτους.

Πολλά έχουν γραφτεί για την περίπτωση της TELEPERFORMANCE HELLAS, μιας επιχείρησης που κατά τα λεγόμενά της θέτει σε προτεραιότητα τον εργαζόμενο. 

Ας πάρουμε όμως από την αρχή τα δεδομένα. 

Τη στιγμή που το κράτος έκλεινε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, και ενώ άλλες επιχειρήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει να θέτουν σε εφαρμογή το πλάνο της τηλεργασίας, η TELEPERFORMANCE HELLAS συνέχιζε κανονικά και ανενόχλητη την λειτουργία της, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία του κοινωνικού συνόλου. Μετά από αμέτρητες καταγγελίες των εργαζομένων της στα ΜΜΕ, έθεσε βιαστικά σε εφαρμογή, μέσα σε διάστημα 2-3 ημερών, το πλάνο της τηλεργασίας, κάτι που αποδεικνύει όπως θα δείτε και στην συνέχεια ότι δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση και σχεδιασμός να υλοποιηθεί αυτή η εναλλακτική λύση.  

Εδώ λοιπόν και μία εβδομάδα έχει επιλεγεί τυχαία, κατά τα λεγόμενά τους, ένας αριθμός εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι, ενώ με καθυστέρηση δόθηκε αυτή η δυνατότητα σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σημαντικά όμως παραμένουν τα εξής:


1. Η πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει και εργάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, πχ. πάνω από 100 άτομα μοιράζονται την ίδια αίθουσα, και πάνω από 1000 τους κοινόχρηστους χώρους όπως ανσασέρ, τουαλέτες χωρίς παράθυρα, χώρους για διάλειμμα, με περιορισμένη χρήση αντισηπτικών και άλλων μέτρων προστασίας.

2. Η εταιρεία επέλεξε, χωρίς να γνωστοποιήσει τα κριτήρια αυτής της επιλογής, κάποιοι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι να είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στην εταιρεία να εργαστούν. Την στιγμή που η πλειοψηφία του management βρίσκεται ήδη σπίτι του, η εταιρεία προβαίνει σε κατάφορες διακρίσεις, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της. Η TELEPERFORMANCE HELLAS, παίζοντας τον ρόλο του Θεού, αποφασίζει ποιος θα νοσήσει και ποιος όχι, ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Η ζωή κάποιων εργαζομένων αξίζει περισσότερο από την ζωή κάποιων άλλων!!!

3. Όταν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζήτησαν να ασκήσουν το δικαίωμα της τηλεργασίας, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ζωή τους, τους αγαπημένους και το κοινωνικό σύνολο, υποχρεώθηκαν σε ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ!!!!!!! Η συγκεκριμένη εταιρεία που τόσο διαφημίζει ότι σέβεται τον εργαζόμενο, θέτει στους υπαλλήλους της το εξής ερώτημα: Να συνεχίσουν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις της θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους ή να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη και να προστατεύσουν την κοινωνία μένοντας ΑΝΕΡΓΟΙ!!!

Δεδομένων των προαναφερθέντων στοιχείων τα ερωτήματα είναι εύλογα:

Α. Αν η TELEPERFORMANCE HELLAS, είχε όπως υποχρεούται βάση του μεγέθους της, σχέδιο σε περίπτωση ανάγκης τηλεργασίας, γιατί δεν το εφάρμοσε άμεσα, όπως έπραξαν επιχειρήσεις ιδίου ή μικρότερου βεληνεκούς;

Β. Στην περίπτωση που αυτό το πλάνο δεν προϋπήρχε, δεν έπρεπε να σχεδιαστεί εδώ και 20 μέρες τουλάχιστον, προστατεύοντας τους εργαζόμενους και την κοινωνία;

Γ. Αν η TELEPERFORMANCE HELLAS, αδυνατεί να προσφέρει σε όλους αυτήν την δυνατότητα, γιατί δεν παραδέχεται την ανικανότητα της και δεν προσφέρει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να υπαχθούν στη νέα τροπολογία και να λάβουν τουλάχιστον το επίδομα των 800 ευρώ. Η εικόνα και η αλαζονεία της συγκεκριμένης εταιρείας παραμένουν πιο σημαντικά από τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, καθώς ήταν, είναι και θα είναι εστία μόλυνσης!


ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Teleperformance δουλεύουν χωρίς προστασία από τον κορονοϊό

Αξίζει να σημειωθεί πως η απάντηση της εταιρείας στις εκκλήσεις και στις αγωνίες των εργαζομένων της, προερχόμενη από υψηλόβαθμα στελέχη, είναι αόριστη όπως ότι θα βρεθεί μια λύση για όλους, μην διευκρινίζοντας πότε θα βρεθεί αυτή η λύση και ποια θα είναι αυτή.

Οι εκκλήσεις και οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι καθημερινές, όμως το κράτος αδιαφορεί, κάνοντας και αυτό με την σειρά του διακρίσεις στις ζωές των πολιτών. 
Την στιγμή που απαιτούν να μείνεις σπίτι, που για να πας μέχρι το φαρμακείο πρέπει να αποστείλεις μήνυμα, αφήνουν ανενόχλητες να δρουν μεγάλες εστίες μόλυνσης!!! 
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κρατικός φορέας που να διαχειρίζεται καταγγελίες εργαζομένων, η ζωή των οποίων τίθεται σε κίνδυνο καθημερινά από επιχειρήσεις χωρίς κοινωνική συνείδηση.

Απαιτούμε το κράτος να σεβαστεί τις ζωές όλων των πολιτών και να δράσει άμεσα όπως υποχρεούται για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο.
 Η TELEPERFORMANCE HELLAS να φερθεί επιτέλους σαν εταιρεία με επίκεντρο τον εργαζόμενο και με σεβασμό στην κοινωνία, ακολουθώντας τις συνέπειες που αυτό ορίζει. Να σταματήσει να διαχωρίζει τους υπαλλήλους της και να θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους, κάτι το οποίο έπραξε κατά την διάρκεια του σεισμού τον περασμένο Ιούλιο. Απαιτούμε εργασία από το σπίτι για όλους τους εργαζόμενους ΧΘΕΣ, και αν αδυνατεί να το υλοποιήσει άμεσα, να αναλάβει τις ευθύνες της για την ολιγωρία της.

Επιτέλους ας μας απαντήσει κάποιος: 

Η ζωή κάποιων εργαζομένων αξίζει περισσότερο από την ζωή κάποιων άλλων??
 Η ευμάρεια συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων είναι πιο σημαντική από την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων? 

Όταν το κράτος και ο πρωθυπουργός μιλάει για ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ στην ζωή κάθε πολίτη, θέτει περιορισμούς και κριτήρια?

Ο σεβασμός στην ζωή κάθε πολίτη είναι αξία αδιαπραγμάτευτη, ας την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο!

Ευχαριστούμε

Με εκτίμηση,
Εργαζόμενοι της TELEPERFORMANCE HELLAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου