ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Με τα "μάτια" του καπιταλιστή: "Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο"

(αναδημ. απο το bankingnews.gr)


Αρμαγεδδώνας ο κορωνοιός προκαλεί παγκόσμιο σοκ 
 Η πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ

Πέμπτη 12/03/2020 - 00:30

Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο.
Χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες με χιλιάδες νεκρούς και πολλαπλάσια κρούσματα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κορωνοιό ή covid 19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020 επιβεβαιώνοντας τις πιο εφιαλτικές αναλύσεις για τον ιό που ξεκίνησε από το εργαστήριο ιολογίας του Wuhan της Κίνας.
Παγκοσμίως οι εκτιμήσεις είναι συγκλονιστικές.
-Στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι
θα μπορούσαν να πεθάνουν 480 χιλιάδες άνθρωποι.
Ο Πρόεδρος Trump δέχεται εισηγήσεις να κηρύξει όλες τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να νοσήσουν 60 εκατ γερμανοί ή το 70% του πληθυσμού.
-Οι νεκροί στην Ιταλία αυξάνονται δραματικά με τον Salvini της Lega να προειδοποιεί ότι θα πρέπει όλη η Ευρώπη να μπει σε καραντίνα όχι μόνο η Ιταλία όπου ειδικά στην Βόρεια Ιταλία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κίνα λόγω του στυγνού καθεστώτος επέβαλλε απάνθρωπα μέσα σε σχεδόν 650 εκατ κινέζους ώστε να περιορίσει τον κορωνοιό.
Μέρος αυτών των μέτρων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στον δυτικό κόσμο.
Η ανακήρυξη του κορωνοιού ως πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα δραματικά σε όλους τους τομείς ξεκάθαρα προς το χειρότερο.
Μέχρι να αρχίσει ο ιός να μειώνεται η παγκόσμια κοινωνία θα βρίσκεται στα όρια του πανικού.
Και ενώ οι κοινωνίες νοσούν… οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι δραματικές.
Τα χρηματιστήρια καταρρέουν, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσο μεγάλης και εκτεταμένης πτώσης, με σφοδρό και βίαιο τρόπο.

Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων όμως έχει αιτιολογία.

Οι επενδυτές βλέπουν ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Βλέπουν δραματική καθίζηση του ΑΕΠ και ύφεση σε βασικές χώρες καθώς και δραματική επιδείνωση των ισολογισμών των εταιρών.

Οι τράπεζες θα δουν μεγάλη καθίζηση εσόδων και κυρίως αύξηση των προβληματικών δανείων, σε μια πανδημία το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν οι κοινωνίες είναι να πληρώσουν δάνεια και φόρους.

Η μεγάλη παγίδα όμως είναι ότι οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να πάρουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, στα όρια των δημοσιονομικών κινήτρων που θα φθάσουν στα 650 δισεκ. με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες.

Όμως έχει εκτιμηθεί ότι η αρνητική επίδραση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι σχεδόν 2 με 2,5 τρισεκ. δολάρια που σημαίνει ότι τα 650 δισεκ. δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το πρόβλημα.

Το ακόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι όλη αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση ενώ έχει καθαρή στόχευση την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών του κορωνοιού στο τέλος θα ζημιώσει τις οικονομίες γιατί έχει υφεσιακά χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν δημοσιονομικά κίνητρα που έχουν υφεσιακή βάση για να αντιμετωπίσουν την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός.

Οπότε τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν προσωρινό – βραχυχρόνιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα θα πλήξουν την οικονομία και την προσπάθεια ανάκαμψης οπότε και υποχρεωτικά πρέπει να αποσυρθούν.

Συν τοις άλλοις η κατάρρευση της οικονομίας της Κίνας, η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και η κατάρρευση των αλυσίδων διανομής θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε μαζικές αστοχίες στους προϋπολογισμούς των κρατών για το 2020.
Πρώτη φορά σε τέτοια έκταση θα υπάρξουν τόσες αποτυχίες.

Και ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί επικίνδυνα και οικονομίες ειδικά στην Ευρώπη θα περάσουν σε ύφεση – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – το δευτερογενές σοκ που θα ακολουθήσει θα είναι εξίσου δραματικό.

Οι προϋπολογισμοί των εταιριών θα αποτύχουν για το 2020, τράπεζες, εταιρίες θα σημειώσουν δραματική μείωση κερδών ή και ζημίες και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ανοίξει.

Οι κεντρικές τράπεζες κατέστρεψαν την διεθνή οικονομία

Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν όπλα για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος.
Έχουν καθολική ευθύνη που ύπνωσαν τις κυβερνήσεις με την ποσοτική χαλάρωση.
Τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια είναι η ταφόπλακα των μεταρρυθμίσεων επί 10 χρόνια καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν έγινε στην Ευρώπη, πλην του εμπορικού πολέμου που άλλαξε μερικώς το status μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι κεντρικές τράπεζες κράτησαν εν υπνώσει τις κυβερνήσεις που δεν μεταρρύθμισαν τις οικονομίες ειδικά στην Ευρώπη.
Έτσι ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου τους στο παρελθόν στην κρίση χρέους και σήμερα στην νέα κρίση δεν έχουν ουσιαστική παρέμβαση.
Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι εν τέλει υφεσιακές στρατηγικές, η ποσοτική χαλάρωση ο απόλυτος μηχανισμός χειραγώγησης ενώ σενάρια για αγορές μετοχών από τις κεντρικές τράπεζες είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί νομισματικής αβλεψίας.
Τι θα συμβεί όταν εμφανιστούν ζημίες από τις μετοχές;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέτρα όπως παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις μικρομεσαίες εταιρίες, αγορές περισσότερων εταιρικών ομολόγων κ.α. θα έχουν μόνο προσωρινό όφελος.

To συμπέρασμα είναι ότι ο κορωνοιός ως Αρμαγεδδώνας – πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ.
Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο.

Σοβαρή υποσημείωση

Σε ένα σενάριο χάους ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 2300 με 2450 μονάδες και αντιστοίχως το ελληνικό χρηματιστήριο στην ζώνη των 480 με 550 μονάδων.

==========================
Eμπιστευτική επιστολή προς τις τράπεζες αποστέλει ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πανδημίας που μπορεί να πλήξει καίρια το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα.
Προκλήσεις και κινδύνους στον κυβερνοχώρο εντοπίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τέτοιους που μπορεί να καταλύσουν τη λειτουργία οποιασδήποτε τράπεζας κυρίως λόγως της αναγκαστικής  εξ αποστάσεως εκτέλεσης των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην περίπτωση πανδημίας. 
Ο Enria προτείνει το testing και τη θωράκιση των συστημάτων σε όλα τα επίπεδα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας πανδημίας από τον  COVID-19 που δεν μπορεί πια να αποκλειστεί.
Σειρά δράσεων προτείνεται προς τα πιστωτικά ιδρύματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ομάδες παρακολούθησης οι οποίες έχουν συσταθεί από τον SSM και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ε.Ε.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητέ κύριε ή κυρία,

Η ΕΚΤ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που σχετίζονται με το COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από τις συνέπειές του. Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να υπενθυμίσει στα ιδρύματα την κρίσιμη ανάγκη να εξετάστουν και αντιμετωπίσουν τον πιθανό πανδημικό κίνδυνο στην ανάπτυξη στρατηγικών έκτακτης ανάγκης.

Οι εποπτευόμενοι φορείς αναμένεται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τη συνέχεια των εργασιών τους και να εξετάσουν ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση της ετοιμότητας και την ελαχιστοποίηση των δυνητικών δυσμενών επιπτώσεων εξάπλωσης του ιού.
Οι προετοιμασίες για την ασφάλεια των εργαζομένων και τη συνέχεια των εργασιών πρέπει να περιλαμβάνουν την εξέταση των κύριων κινδύνων που συνδέονται με πιθανή πανδημία.

Ειδικότερα, οι τράπεζες σε πληγείσες περιοχές θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε ότι αφορά τη δυνατότητα των εργαζομένων τους να εκτελέσουν τις καθημερινές τους εργασίες.
Κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί εξαιτίας ασθένειας , ανάγκης φροντίδας συγγενών ή αδυναμίας των εργαζομένων να εκτελούν τα καθήκοντά τους από την τράπεζα λόγω λήψης προληπτικών μέτρων. 
Εμπόδια θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν εξαιτίας των περιορισμών που αντιμετωπίζουν σημαντικά τρίτα μέρη - προμηθευτές των τραπεζών - να  εκτελέσουν κρίσιμες εργασίες για τη λειτουργία της τράπεζας.
Λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων που εντοπίστηκαν, τα ιδρύματα αναμένεται να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προετοιμασία τους και την αντίδρασή τους σε μια  πιθανή πανδημία, τα οποία θα μπορούσαν  να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
i. τη θέσπιση επαρκών μέτρων καταπολέμησης των λοιμώξεων στον χώρο εργασίας κάτι που συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη συστημάτων για τη μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων και την εκπαίδευση των εργαζομένων •
ii. αξιολόγηση του βαθμού των σχεδίων έκτακτης ανάγκης  και κατά πόσον τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν ένα σενάριο πανδημίας το οποίο προβλέπει μέτρα αντιστάθμισης ανάλογα με το γεωγραφικό αποτύπωμα του ιδρύματος και τον επιχειρηματικό κίνδυνο για τα συγκεκριμένα στάδια μιας πανδημίας.
iii. αξιολόγηση της ταχύτητας λήψης μέτρων που προβλέπονται στο πανδημικό σενάριο της έκτακτης ανάγκης που 
θα μπορούσε να εφαρμοστεί και το χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν να διατηρηθούν τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου.
iv. αξιολόγηση δημιουργίας εναλλακτικών και ικανού αριθμού back - up χώρων που μπορούν να δημιουργηθούν στο ενδεχόμενο μια πιθανής πανδημίας.
v.  Επείγουσα αξιολόγηση της δυνατότητας να αναπτυχθεί εργασία εκ των μακρόθεν σε μεγάλη κλίμακα ή άλλη ευέλικτη εργασία για κρίσιμο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των εργασιών της επιχείρησης.
vi. να αξιολογεί και να δοκιμάζει την ικανότητα των υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής, επίσης υπό το πρίσμα 
μιας  πιθανής αύξησης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και την ενδεχόμενη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις απομακρυσμένες τραπεζικές υπηρεσίες.
vii. την εκτίμηση των κινδύνων αύξησης της απάτης σε σχέση με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με στόχο τόσο τους πελάτες όσο και το ίδιο το ίδρυμα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού "ψαρέματος", κ.λπ. 
viii. να ξεκινήσει διάλογο με τους κρίσιμους παρόχους υπηρεσιών για να καταλάβει και  να διαπιστώσει εάν και 
πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια των υπηρεσιών σε περίπτωση πανδημίας.
Οι JST ( κοινές ομάδες παρακολούθησης) - σ.σ. έχουν συσταθεί σε κάθε χώρα από τον SSM και τις κεντρικές τράπεζες- παρακολουθούν τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί ή / και έχουν ήδη αναληφθεί από τις τράπεζες. Προσδοκούμε
τα ιδρύματα να απευθύνονται αμέσως στην δική τους ομάδα παρακολούθησης ( JST), εάν κατά την εκτέλεση  των παραπάνω  ελέγχων  εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις
Αναμένουμε επίσης ότι η JST θα ενημερωθεί αμέσως σε περίπτωση σημαντικών εξελίξεων στη χώρα.

Παρακαλούμε διανείμετε αυτή την επιστολή στο προσωπικό των βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών της τράπεζας και παρακαλούμε να δώσετε στο συντονιστή της JST τα στοιχεία  επικοινωνίας της ομάδας και του βασικού προσώπου που είναι υπεύθυνος για τη συνέχεια της  λειτουργίας της επιχείρησης στο πλαίσιο μιας πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου