ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΠΣΥΠΕΡΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ - ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ, ΤΙ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ,ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ

 


Αγία Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, 

Χτες 12 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΠΣΥΠΕΡΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το συγκεκριμένο Πλαίσιο Διεκδικήσεων (επισυνάπτεται) όπως αυτό είχε κατατεθεί από τον ΠΣΥΠΕΡΤ.

Στο Πλαίσιο Διεκδικήσεων, ζητείται η επίλυση επειγόντων ζητημάτων, όπως αυτά έχουν κατατεθεί πολλάκις στο παρελθόν, τόσο από τον ΠΣΥΠΕΡΤ όσο και από την ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλα σωματεία. Συνεχίζουν όμως να παραμένουν σε εκκρεμότητα, διαιωνίζοντας και αυξάνοντας περαιτέρω την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ανισότητα, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των εργαζομένων.

Περιληπτικά:

Πόρισμα του Υπουργείου Εργασίας: Υποχρέωση της Διοίκησης είναι να διαβουλεύεται με τα Σωματεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που εκπροσωπούν εργαζόμενους της ΕΡΤ. Υποχρέωση της είναι και η έγχαρτη ανάρτηση των προγραμμάτων εργασίας, καθώς και η χορήγηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης η οποία είναι αναγκαστικού δικαίου διάταξη και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα (το πόρισμα σας έχει διαβιβαστεί προγενέστερα από την ΠΟΣΠΕΡΤ).

Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων: Ζητήσαμε από την διοίκηση συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων όπως προβλέπουν οι ΚΥΑ και οι εγκύκλιοι.  Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που έχουν αναδειχτεί στο εργασιακό, ιδιαίτερο περιβάλλον της ΕΡΤ. Είναι αδιανόητο να μη προλαβαίνουμε να προστατεύσουμε την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων με ευθύνη της διοίκησης. Πολλά από τα μέτρα που επιβάλλονται για την πανδημία – εκ των υστέρων! – είναι από υποχρέωση που απορρέει από ΚΥΑ ή από ανακοινώσεις της ομοσπονδίας.

Η Διοίκηση αποδέχτηκε να γίνουν test σ’ όλο το προσωπικό σ’ όλες τις δομές, κεντρικές και περιφερειακές και αυτό θα γίνει άμεσα.

Επίσης μας ενημέρωσαν ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να κάνουν το test πριν το προγραμματισμό της εταιρείας, μπορούν να επισκεφτούν το ιατρείο του Ραδιομεγάρου (λειτουργεί με δύο βάρδιες).

Αίτημά μας επίσης ήταν να μπουν φώτα υπεριώδους ακτινοβολίας ώστε να γίνεται καλύτερη απολύμανση. Η Διοίκηση μας διαβεβαίωσε ότι ήδη προμηθεύεται τα απαραίτητα φώτα για να  υπάρχει επιπλέον προστασία.

Θα εξεταστεί μετά από αίτημά μας, η υγειονομική προστασία και θερμομέτρηση από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων σε συνεργασία με τον DPO της εταιρείας.  

Για τα μη κατατεθειμένα ένσημα της διετίας 2013-2015: Υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα κατατεθούν στον ΕΦΚΑ εντός της επόμενης εβδομάδας και θα μας δοθεί το διαβιβαστικό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου παράδοσης.

Για τις τοποθετήσεις προϊσταμένων και τα πογκρόμ διώξεων μονίμων συναδέλφων: Δεν υπήρξε αποδοχή εκ μέρους της Διοίκησης, ενώ επιφυλάχτηκε να κριθεί ως Διοίκηση από το αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ στην ΕΡΤ καταφτάνουν αποφάσεις δικαστηρίων διακαιομένων συναδέλφων που είναι κόλαφος γι’ αυτές τις … αποφάσεις της διοίκησης.

Για τις οργανικές θέσεις, καθηκοντολόγιο, συμβάσεις έργου κτλ.: Συγκεκριμένες απαντήσεις δεν πήραμε και ειδικά στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού είτε με Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, είτε με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Όμως βολεύει τη διοίκηση  να κάνει συμβάσεις έργου με τις όποιες συνθήκες …….. και να παρανομεί.   

Για το ανθυγιεινό επίδομα: Υπήρξε πρόθεση να ελεγχθεί διεξοδικά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησής του, πλην όμως μας παρέπεμψε στον αρμόδιο υφυπουργό.

Για τα τροφεία: Έχουν δοθεί σε όσους είχαν τηρήσει τις διαδικασίες που είχε θέσει η Διοίκηση και συνεχίζεται ακόμα σ΄ όλους τους κλάδους για τους συναδέλφους που έχουν φυσική παρουσία.

Για τον Προϋπολογισμό: Υπογράμμισε ότι έχει χρέος για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, υπάρχει προσπάθεια προκειμένου να ανασταλεί ή να τελειώσει οριστικά από το επόμενο έτος η αιμορραγία κατάθεσης του πλεονάσματος της ΕΡΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών και την μαύρη τρύπα του χρέους. Ο προϋπολογισμός του 2021 θα μας κοινοποιηθεί με τα συνημμένα όταν ολοκληρωθεί.  

Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Υπάρχει σκέψη, αν είναι νόμιμο, να συγκροτηθεί για την βοήθεια σε εργαζομένους που αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα (π.χ. έξοδα κηδείας) όμως με την οικονομική! συμμετοχή των εργαζομένων. Ζητήσαμε περαιτέρω ενημέρωση και συμμετοχή ΑΝ είναι νόμιμο και προχωρήσει.  

Για το νέο νόμο για τα ΜΜΕ, ανταποδοτικό τέλος και την αύξηση αποδοχών μόνο στη Διοίκηση: Ζητήσαμε την απεξάρτηση της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ. Δεν αποδεχόμαστε να εξαιρεθεί μόνο η Διοίκηση και το 2% των εργαζομένων, συμβούλων κτλ. ούτε κανένας άλλος. Θεωρούμε ότι μια πρόταση που θα αφορά όλο το προσωπικό θα είναι αυτή που θα επιφέρει ισονομία και ομαλότητα στη λειτουργία της ΕΡΤ. Αναφερθήκαμε επίσης ότι στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για το ανταποδοτικό τέλος, εις βάρος της ΕΡΤ. Μας απάντησαν ότι για να βγει η ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ είναι διεκδίκηση όλων και ότι για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δεν γνωρίζουν.

Τέλος για την εθελουσία: Ξεκαθάρισε πως δεν είναι υλοποιήσιμη.

Όποιος συνάδελφος επιθυμεί περαιτέρω διευκρινήσεις επί των ανωτέρω μπορεί ν’ απευθυνθεί στην Πρόεδρο Καίτη Θεοδωρίδου στο τηλέφωνο 6979982230.      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου