ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Έχεις 2,1 εκατομμύρια δολάρια για να σώσεις το παιδί σου; – Η Novartis πουλάει το φάρμακο


(Αναδημοσίευση αποσπάσματος άρθρου του Π. Θεοδωρόπουλου απο τον "Ημεροδρόμο")

Το μωρό σου πάσχει από μια σπάνια αρρώστια.
Κινδυνεύει να μείνει παράλυτο. 
Ξαφνικά μαθαίνεις ότι βρέθηκε θεραπεία… 
Η ζωή σου αποκτά και πάλι νόημα. 
Όμως υπάρχει μια μικρή …λεπτομέρεια. 
Η εταιρεία που ανακάλυψε το φάρμακο το κοστολογεί 2,1 εκατομμύρια δολάρια!!! 
Το όνομα της, Novartis… 
Ναι, ο γνωστός ελβετικός κολοσσός με τις μίζες που απασχόλησε και την ελληνική πολιτική σκηνή.  

Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο! 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο, τη γονιδιακή θεραπεία «Zolgensma» της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Η θεραπεία έχει εφάπαξ κόστος 2,12 εκατομμυρίων δολαρίων (!!!) και αφορά ασθενείς με
νωτιαία μυική ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σχετικά σπάνια νευρομυϊκή πάθηση γενετικής αιτιολογίας, η οποία αποτελεί βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών. Η Novartis αναμένει να πάρει ανάλογη έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Όπως καταλαβαίνετε τα λεφτά είναι πολλά….

Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό ως «όχημα» για να μεταφέρει στο γονιδίωμα του ασθενούς ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου SMN1, το οποίο είναι ελαττωματικό στα μωρά με την εν λόγω πάθηση, η οποία καταστρέφει τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς και συχνά οδηγεί σε παράλυση, αναπνευστική δυσκολία και πρόωρο θάνατο. Η πάθηση εμφανίζεται σε περίπου ένα παιδί για κάθε 10.000 τοκετούς.

Η Νovartis βρήκε τη θεραπεία – όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται – για να μην πεθάνει το βρέφος. Όμως την κοστολογεί 2,1 εκατομμύρια δολάρια! Τα έχεις; Το παιδί σου σώθηκε. Δεν τα έχεις; Η Novartis δεν …χαρίζει!

Η πολυεθνική δικαιολόγησε την τεράστια τιμή της θεραπείας με το σκεπτικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ...

ολόκληρο το άρθρο στο https://www.imerodromos.gr/echeis-2-1-ekatommyria-dolaria-gia-na-soseis-to-paidi-soy-i-novartis-poylaei-to-farmako/?fbclid=IwAR3o8Jt0zQWbfS_v1YEJzK-Oi1ueTsSFzHWfRClPaUztaq8r7bi-PWM50EA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου