ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Πόσες ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις προλαβαίνει ο Αδ. Γεωργιάδης σε 25 λεπτά της ώρας;

   

του Μηνά Κωνσταντίνου

Την περασμένη Τρίτη, οι Washigton Post δημοσίευσαν το αποτέλεσμα του συνεχούς fact-checking που εφαρμόζουν απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σπάει πανηγυρικά το φράγμα των 10.000 ψευδών ή παραπλανητικών δηλώσεων μέσα σε 1.000 ημέρες.

Στα δικά μας, ο ρυθμός με τον οποίο βγαίνει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν θα επέτρεπαν σε μία ομάδα αντίστοιχη των WP να παρακολουθήσει συστηματικά ούτε μία του εβδομάδα. Ωστόσο, η συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν τόσο πλούσια σε θεματολογία και αναφορές, που προσφέρεται για ένα -πρόχειρο έστω- fact-checking. Ή καλύτερα, όταν πρόκειται για τον Γεωργιάδη, για ένα απλό reality check.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης στην ΕΡΤ:



Κανονικά, όπως έταξα στην εισαγωγή, θα ξεκινούσα από τις επίμαχες αναφορές του Αδ. Γεωργιάδη στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές του 2014 και του 2015. Ωστόσο, αφενός για να μην πήξουμε στους αριθμούς και τα νούμερα με το καλημέρα, και αφετέρου επειδή άλλες του αναφορές έχουν μεγαλύτερη σημερινή αξία, θα δώσω προτεραιότητα στα υπόλοιπα.

Για την Ισπανία

Λίγο πριν η κουβέντα πάει στις δημοσκοπήσεις και τη μαγική εικόνα που παρουσίασε ο Αδ. Γεωργιάδης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία. Εκεί, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τον καταποντισμό του αδελφού Λαϊκού Κόμματος, εκτοξεύοντας και πάλι ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία.
«Για την καταβαράθρωση του Λαϊκού Κόμματος, έφταιγαν τα σκάνδαλα διαφθοράς και η κρίση στην Καταλονία. Δεν έφταιγαν τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε, γιατί αν είδατε τη διαφορά μεταξύ των πρώτων εκλογών του Ραχόι και των δεύτερων εκλογών του Ραχόι, ανέβασε τα ποσοστά του, δεν έπεσαν τα ποσοστά του. Αντιθέτως, πήγε αν θυμάστε από τις 160 έδρες στις 180».


Ωμό ψέμα και ψευδή στοιχεία! Στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο. Συγκεκριμένα, στις γενικές εκλογές του 2011, το Λαϊκό Κόμμα....

περισσότερα στο https://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου